Bij het afvallen is het uiterst belangrijk om een balans te behouden tussen eiwitten, vetten en koolhydraten.
Alle elementen zijn belangrijk voor een gezond voedingspatroon.
Je moet niet bang zijn voor koolhydraten, omdat je denkt dat ze gewichtstoename veroorzaken. Integendeel, goed geselecteerde energiebronnen zullen het afslankproces productiever maken.
Welke koolhydraten moet je consumeren tijdens het afvallen?
Het is belangrijk om zogenaamde ‘snelle koolhydraten’ te vermijden. Ze zorgen niet voor een langdurig verzadigingsgevoel, waardoor overeten optreedt en het gewicht alleen maar toeneemt.
Je moet voedingsmiddelen kiezen die ‘langzame’ koolhydraten bevatten, zeggen experts.
Granen zijn een uitstekend voorbeeld. Boekweit, Alkmaarse gort, quinoa en rijst (vooral bruin) zijn gunstig.
Andere gezonde bronnen van koolhydraten zijn peulvruchten. Deskundigen merken op dat erwten, alle soorten linzen, kikkererwten, bonen en mungbonen voordelen hebben.
Je kunt je ook concentreren op groenten en fruit. Bronnen van waardevolle koolhydraten zijn onder meer courgette, zure appels, beperkte hoeveelheden bananen, kiwi, kool en paprika.
Maar het is verstandiger om pasta, couscous, griesmeel, brood, gedroogd fruit, honing, halffabrikaten en koekjes en gebak te vermijden.
Eerder hebben we gesproken over welke niet voor de hand liggende gewoonten ervoor kunnen zorgen dat we aankomen.