Wanneer moet je je laatste koffie drinken om goed te kunnen slapen?

Voor velen van ons zijn een kopje koffie in de ochtend en een kopje koffie in de middag een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. De hoeveelheid cafeïne die we consumeren, gecombineerd met onze levensstijl, heeft echter een aanzienlijke invloed op de kwaliteit van de slaap.

Volgens professor Rob Van Dam van de Nationale Universiteit van Singapore kunnen met name als iemand zich beverig of nerveus voelt of zijn hartslag voelt veranderen, dit symptomen zijn van overmatig cafeïnegebruik. Op dezelfde manier kan cafeïne ook de slaap ’s nachts beïnvloeden.

Hij adviseert ons dan ook om, als we ’s nachts goed willen slapen, minder koffie te drinken en zeker deze vanaf een bepaald tijdstip in de middag helemaal te vermijden. Natuurlijk merkt hij op dat, aangezien het effect van cafeïne voor elke persoon verschillend is, iedereen zelf moet experimenteren, totdat ze ontdekken wanneer het het juiste moment is om te stoppen met het drinken van koffie.

Aan de andere kant meldt de American Sleep Foundation dat De grootste effecten van cafeïne treden op tussen 30 en 60 minuten na consumptie van een drank, maar de stofwisseling ervan duurt veel langer. Met andere woorden: ons lichaam het kan tot 6 uur duren om slechts de helft van de hoeveelheid cafeïne in een kopje koffie te verwerken, wat betekent dat een koffie die we rond 17.00 uur in de middag drinken, kan ons de hele nacht wakker houden.

Zoals professor Van Dam opmerkt, zijn er verschillende factoren die verband houden met onze levensstijl en die ook een belangrijke rol spelen. Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, kunnen bijvoorbeeld gevoeliger zijn voor de effecten van een kopje koffie in de late namiddag, omdat het twee keer zo lang duurt voordat ze de cafeïne hebben gemetaboliseerd. Dit komt omdat de anticonceptiepil cytochroom P450 1A2 remt, het enzym dat cafeïne in het lichaam afbreekt. Rokers verwerken cafeïne daarentegen twee keer zo snel en kunnen hun laatste koffie waarschijnlijk later op de middag drinken zonder hun nachtrust te beïnvloeden.

“Genetica spelen ook een rol, omdat sommige mensen variaties in hun genetische code hebben die de enzymen in de lever beïnvloeden die cafeïne metaboliseren, waardoor het proces wordt versneld of vertraagd”, voegt de professor toe.

Dus wanneer moeten we de laatste koffie van de dag drinken, zodat we ’s nachts geen problemen hebben met slapen, kan van persoon tot persoon verschillen, komen we terug op de aanbeveling van professor Van Dam om zelf te experimenteren met de hoeveelheden en tijdstippen waarop we koffie drinken. Dat wil zeggen dat iedereen een dagboek zou kunnen bijhouden, waarin ze de uren zouden noteren waarop ze koffie dronken en hoe ze ’s nachts sliepen, en zo zouden ze precies het juiste moment vinden om te stoppen. Aan de andere kant zou het over het algemeen goed zijn om het niet te overdrijven met koffie; 1 tot 2 kopjes per dag is voldoende.

olijfmagazine.gr

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar