Suiker: Wat zijn de verschillen tussen witte kristalsuiker en bruine suiker?

De naam suiker komt van het Sanskrietwoord śarkara, wat zand betekent. De oude Grieken wisten ook van het bestaan ​​ervan; Niarchos, admiraal van Alexander de Grote, beschreef het zelfs als een soort honing geproduceerd uit suikerriet.

Witte en bruine suiker zijn afkomstig van suikerriet of suikerbieten. Concreet wordt 80% van de suiker in de wereld geproduceerd uit suikerriet, terwijl de resterende 20% afkomstig is van suikerbieten.

Bruine suiker is eigenlijk een mengsel van witte suiker en melasse, een soort siroop die is afgeleid van suiker. Melasse is verantwoordelijk voor de donkerdere kleur en verhoogt de voedingswaarde lichtjes.

Het meest opvallende voedingsverschil tussen witte en bruine suiker is dat bruine suiker iets meer calcium, ijzer en kalium bevat.

Bruine suiker bevat ook iets minder calorieën dan witte suiker, maar het verschil is oneindig klein. Concreet levert een theelepel (4 gram) bruine suiker 15 calorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid witte suiker 16,3 calorieën bevat.

Hoe wordt suiker geproduceerd?

Suiker wordt geproduceerd in tropische klimaten waar suikerriet- of suikerbietplanten groeien.

Beide planten ondergaan een soortgelijk proces om suiker te produceren. De methoden die worden gebruikt om bruine en witte suiker te produceren verschillen echter.

Eerst wordt het suikerachtige sap uit beide gewassen geëxtraheerd, gezuiverd en verwarmd om een ​​bruine, geconcentreerde siroop te vormen die melasse wordt genoemd.

De gekristalliseerde suiker wordt vervolgens gecentrifugeerd om suikerkristallen te produceren, terwijl deze verder wordt verwerkt om de melasse volledig te verwijderen en kleinere kristallen te creëren.

Bruine suiker wordt daarentegen minder verwerkt om het melassegehalte te behouden, of wordt gemaakt door witte suiker met melasse te mengen.

Culinaire toepassingen

Witte en bruine suiker kunnen op verschillende manieren worden gebruikt bij het bakken en koken.

De aanwezigheid van melasse houdt het vocht in de bruine suiker vast, waardoor je snoepjes zachter en minder luchtig worden.

Koekjes gemaakt met bruine suiker zullen bijvoorbeeld vochtiger zijn, terwijl koekjes gemaakt met witte suiker in volume toenemen en luchtiger zijn.

Om deze reden wordt witte suiker gebruikt in een aantal bakproducten waarbij het mengsel luchtiger moet zijn, zoals meringues, mousses, soufflés en bladerdeeg. Voor sommige soorten brood en koekjes wordt daarentegen bruine suiker gebruikt. Bruine suiker heeft een karamelsmaak en is geschikt voor chocolade- en fruittaarten, koekjes, het maken van glazuur en diverse soorten sauzen zoals barbecue.

Bovendien zal het vervangen van witte suiker door bruine suiker in recepten de kleur van het voedsel beïnvloeden, waardoor het een lichtbruine tint krijgt die doet denken aan karamel.

Welke suiker wordt als de beste beschouwd?

Of u voor witte of bruine suiker kiest, hangt af van uw smaakvoorkeuren, aangezien smaak en kleur de belangrijkste verschillen zijn tussen de twee soorten.

Hoewel bruine suiker meer mineralen bevat dan witte suiker, zijn de hoeveelheden van deze mineralen klein en zonder substantieel gezondheidsvoordeel.

Naast witte en bruine suiker vind je zwarte, kokos- of kokossuiker, fructose, erythritol en stevia. Vloeibare soorten suiker zijn onder meer honing, glucosestroop, agavesiroop, ahornsiroop, gerstmoutsiroop, yaconsiroop en melasse.

Het is natuurlijk vermeldenswaard dat alle soorten suiker spaarzaam moeten worden geconsumeerd. Een verhoogde suikerconsumptie verhoogt het gewicht en is een belangrijke oorzaak van een aantal aandoeningen zoals diabetes type 2 en hartziekten.

onmed.gr

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar