Kun je junkfood eten terwijl je op je dieet let?

Van Stavroula Kriki, diëtist-voedingsdeskundige aan de Harokopio Universiteit

Wat is de relatie van de diëtist met eten?

Als diëtist heb ik veel tijd besteed aan het helpen van mensen om hun houding ten opzichte van voedsel te veranderen. Om hun gewoonten te veranderen door anderen te verwerven die gunstiger zijn voor de gezondheid en om enkele misvattingen uit de weg te ruimen. Tijdens deze veranderingen heb ik vaak de zin gehoord: “Ik heb iets gegeten dat ik niet had mogen eten en deze week wil ik dat je mij iets strengs oplegt”.

Als ik dit hoor, voel ik een beetje woede van binnen. Voor de meeste mensen is er ‘slecht’ eten en ‘goed’ eten. Er heerst een gevoel dat je, om op dieet te kunnen gaan, al het lekkere uit je leven moet schrappen en dat als je iets vettigs of suikerachtigs durft te eten, je daarvoor gestraft moet worden.

Persoonlijk hou ik erg van voedzaam voedsel en ik ben ervan overtuigd dat ons dieet daar het grootste deel van de tijd op gebaseerd moet zijn. Maar ‘meestal’ betekent niet ‘altijd’.

Ik hou er absoluut van om recepten opnieuw uit te vinden en om gezondere versies van mijn favoriete voedsel te vinden, maar ik denk dat je soms gewoon iets moet eten zoals het is. Laten we genieten van iets bijzonders. Zonder dat het mis is. Eigenlijk is het helemaal niet verkeerd. Totale uitsluiting leidt nooit tot iets goeds.

Spijt en schuldgevoel passen niet in eten

Soms moeten we van sommige dingen genieten zonder spijt en schuldgevoel. Deze twee zijn de vijanden van een goede gezondheid. Het is ons schuldgevoel dat ons ertoe brengt te zeggen: “Hé, aangezien ik mijn dieet heb verpest door pizza te eten, laten we nu taart eten.” Spijt brengt ons ertoe te denken dat onze hele inspanning een complete mislukking was, omdat we niet goed aten tijdens één maaltijd of gedurende één dag.

Maar er is geen reden om spijt en schuldgevoel te voelen als je je af en toe overgeeft aan een favoriete traktatie. Als u zich in het algemeen inzet voor gezond eten en u hebt besloten dat het het allemaal waard is, stop dan niet op een gegeven moment. Beschouw jezelf niet als een mislukkeling en straf jezelf niet.

Lees ook: Zalmburgers met yoghurtsaus van voedingsdeskundige Stavroula Kriki

En wat eet ze?

“Natuurlijk eet ik niet elke dag pizza’s, souvlaki, friet, chips en ijs, en ik eet ze ook niet allemaal tegelijk. Maar als er een dag is dat ik echt behoefte heb aan een van deze, dan zal ik dat zeker doen. Als ik een salade kan toevoegen om tegelijkertijd wat voedingsstoffen binnen te krijgen, dan is het nog beter. Zo niet, dan is het niet het einde van de wereld.

En wat doe ik de volgende dag? Ik vind mijn draai weer en geef de voorkeur aan voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde. Ik laat mezelf niet door het proces van uithongering of straf ondergaan alleen maar omdat ik popcorn heb gegeten in de bioscoop.” Dus de volgende keer dat je iets lekkers wilt eten, ga ervoor. Let op wat je eet en geniet ervan. Concentreer u vervolgens opnieuw op uw doel om gezond te eten.

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar