Het smakelijke tussendoortje dat jaren toevoegt – Vermindert het risico op vroegtijdig overlijden met 23%

Volgens een onderzoek kan het eten van meer noten, die over het algemeen als een gezond tussendoortje worden beschouwd, jaren aan je leven toevoegen.

Mensen die meer vezels aten hadden 23% minder kans om door welke oorzaak dan ook voortijdig te overlijden, ontdekten Iraanse onderzoekers.

En de specifieke vezels in de smakelijke snackreep verminderden het risico op overlijden door hartziekten met 43%.

Dr. Hanieh-Sadat Ejtahed, van de Universiteit voor Medische Wetenschappen van Teheran, zei: “We hebben ontdekt dat het eten van vezels je kan helpen langer te leven. Het is vermeldenswaard dat het type vezel een verschil lijkt te maken. Het eten van voedsel met veel onoplosbare vezels, zoals tarwezemelen, heeft doorgaans meer invloed op het verminderen van het sterfterisico dan het eten van bronnen van oplosbare vezels, zoals haverzemelen, gerst en linzen.”

Vezels zijn een soort voedingsstof die voorkomt in volle granen, groenten, fruit, noten, zaden en peulvruchten en die mensen een vol gevoel geven en de spijsvertering bevorderen, waardoor het risico op constipatie wordt verminderd.

De NHS beveelt aan dat Britse volwassenen ongeveer 30 gram vezels per dag consumeren, maar de meeste mensen consumeren gemiddeld ongeveer 20 gram.

Mensen kunnen de hoeveelheid die ze eten verhogen door noten te eten, een vezelrijk ontbijt te kiezen en het aantal groenten dat ze elke dag eten te verhogen, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het eten van meer vezels het risico op een reeks aandoeningen kan verminderen, waaronder hartaandoeningen, beroertes, diabetes type 2 en darmkanker.

In de laatste analyse, gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition van Elsevier, werden 64 onderzoeken onderzocht, met meer dan 3,5 miljoen deelnemers.

De onderzoeken bevatten gegevens over de hoeveelheid vezels die ze aten, evenals hun risico op overlijden door welke oorzaak dan ook, hartaandoeningen of kanker.

Er werd ook gekeken naar wat voor soort vezels mensen consumeerden.

Over het geheel genomen verminderde het eten van meer vezels het risico op overlijden aan hartziekten met 26% en aan kanker met 22%.

Onoplosbare vezels – gevonden in bonen, volle granen of zemelenproducten en noten – verminderden de risico’s meer dan oplosbare vezels – gevonden in bonen, erwten, haver, gerst, appels en citrusvruchten.

Dr. Ejtahed zei: “Noten beschermen tegen hartziekten, voornamelijk door het verbeteren van de lipiden- en apolipoproteïneprofielen.”

“Een groeiend aantal bewijzen suggereert ook dat de consumptie van noten hiertegen kan beschermen door oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen en de endotheelfunctie te verbeteren.”

Vezels die specifiek in noten en zaden voorkomen, waren het meest effectief in het verminderen van het risico op overlijden door hartziekten.

ieidiseis.gr

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar