Dit zijn de redenen waarom je kikkererwten als basis van je snacks moet maken

Kikkererwten zijn een zeer belangrijke peulvrucht die wereldwijd wordt geconsumeerd. Kikkererwten worden al meer dan 8.000 jaar verbouwd, waarbij bonen de eerste zijn die worden verbouwd, erwten de tweede en erwten de derde.

Kikkererwten: Een ideaal tussendoortje

Diëtist-voedingsdeskundige Maria Menzelou vertelt dat ze snacks op basis van kikkererwten is gaan maken, omdat:

  • Hun uitstekende gehalte aan eiwitten, koolhydraten, vezels en mineralen.
  • Ze hebben een lage glycemische index.
  • Ze hebben een laag vetgehalte.
  • Er is vastgesteld dat ze verband houden met een verminderd risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, sommige soorten kanker en gewichtsbeheersing.
  • Het bevorderen van de consumptie van peulvruchten op basis van de voedingsaanbevelingen, aangezien ze, als ze worden gecombineerd met een zetmeelrijk voedsel, een volledig aminozuurprofiel bereiken.
  • Het is nodig om de consumptie van vlees te verminderen en tegelijkertijd de consumptie van plantaardig voedsel en eiwitten te verhogen.
  • Koken verbetert de kwaliteit van de eiwitten die ze bevatten aanzienlijk, omdat de factoren die de vertering ervan niet vergemakkelijken, worden vernietigd of gedeactiveerd.

Waarom zijn tussendoortjes belangrijk?

Uit onderzoek blijkt dat de honger tussen 17.00 uur piekt. – 21.00 uur, terwijl het laagste niveau om 01.00 uur ligt. tot 05.00 uur Deze indicaties zijn gebaseerd op de mechanismen van hongerregulatie en meer specifiek op de uitscheiding van de hormonen die daarmee verband houden. De belangrijkste vertegenwoordigers van deze hormonen zijn enerzijds het eetlustopwekkende hormoon ghreline en anderzijds het anorexigene hormoon leptine.

Daarom kan het eten van een tussendoortje in de middag bijzonder belangrijk lijken. Zo kunnen ze een middel worden om honger en eetgedrag te reguleren, wat resulteert in de keuze voor snacks met een hoge voedingswaarde.

Een van hun bijkomende positieve effecten is de bijdrage van middagsnacks aan de circadiane cyclus van hongerhormonen en aan het beperken van de normale toename van de honger die ’s nachts optreedt, terwijl ze ook de voedingsinname verbeteren.

De voordelen van snacken

Dus als de tussendoortjes 1-2 keer per dag variëren, variëren en gepland zijn, dan kan het:

Bijdragen aan het verbeteren van de algehele kwaliteit van voeding

Voorkom overeten

Om het lichaamsgewicht te helpen beheersen

Hebben een positieve invloed op de stofwisseling vergeleken met het eten van grotere maaltijden met een lagere frequentie

Voor de kinderen

De slechte reputatie van snacks bij kinderen is gebaseerd op de keuze of overmatige consumptie van voedingsmiddelen die veel calorieën, vet of suiker bevatten, wat bijdraagt ​​aan de toename van het lichaamsgewicht van kinderen.

Kinderen hebben echter snacks nodig om aan hun voedingsbehoeften te voldoen, zowel qua calorieën als voedingsstoffen.

Als ‘slimme’ snacks geven ze voorrang aan magere eiwitten, fruit, groenten en water. Nog steeds belangrijke voedingsstoffen die een plaats hebben als tussendoortje zijn volkorenproducten, zuivelproducten of een andere bron van magere eiwitten

Snack-ideeën

1. Hummus: De koning onder de kikkererwten

Het is een kikkererwtenpasta gemaakt van gekookte en ontdooide kikkererwten gecombineerd met tahini, olijfolie, citroensap en kruiden.

Hummus is, omdat het een derivaat is van kikkererwten, een zeer goede bron van niet alleen eiwitten, vezels, resistent zetmeel, meervoudig onverzadigde vetzuren, vitamines, mineralen en vooral foliumzuur, calcium, magnesium en kalium.

2. Geroosterde kikkererwten: het basisrecept

Geroosterde kikkererwten zijn een zeer interessante toevoeging die je aan je snacks kunt toevoegen en er veel variaties mee kunt maken dankzij de overvloed aan kruiden die je kunt gebruiken.

Het basisrecept is om gekookte en goed uitgelekte kikkererwten op antiaanbakpapier te smeren en ze 40-45 minuten te bakken, waarbij je elk kwartier roert op 200 graden Celsius. Zodra je ze uit de oven haalt, voeg je je favoriete kruidencombinatie toe. Enkele ideeën zijn:

Tijm – Zout,

Curry – Sinaasappelschil,

Peper – Citroenschil

Knoflook – Parmezaanse kaas en als je liever iets zoets hebt, kun je het doen met kaneel – cacao.

3. Kikkererwtendeegkoekjes: de nieuwe leeftijdsbenadering

In wezen komen ze ter vervanging van het gebruik van meel. Hoe; Houd de gekookte en uitgelekte kikkererwten opzij en mix ze met behulp van een blender zonder er een soep van te maken. Vervolgens voeg je de ingrediënten toe die je normaal in je klassieke koekjes zou doen en maak je kans op een versie die net zo lekker is, met een verhoogd eiwit- en vezelgehalte.

gezondheidsverhalen.gr

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar