Wat zijn de slechtste voedingsmiddelen voor gewrichten?

Artritis is een ziekte van het bewegingsapparaat die de gewrichten aantast. De term zelf bestaat uit woorden die ‘gewricht’ en ‘ontsteking’ betekenen. Omvat meer dan 100 gewrichtsziekten.

Bepaalde voedingsmiddelen en dranken verhogen het risico op artritis en kunnen de symptomen verergeren, zoals sterk bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken.

Als u aan artritis lijdt, kan het juiste dieet u helpen uw symptomen onder controle te houden, het risico op complicaties te verminderen en uw algehele gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Hier zijn de meest schadelijke voedingsmiddelen en dranken voor artritis.

Toegevoegde suiker

Iedereen kan baat hebben bij het beperken van zijn suikerinname, vooral als hij of zij artritis heeft. Toegevoegde suiker zit in snoep, frisdrank, ijs en veel andere voedingsmiddelen, waaronder barbecuesaus, ketchup en saladedressings.
Uit een onderzoek onder 217 deelnemers met reumatoïde artritis bleek dat van de twintig voedingsmiddelen koolzuurhoudend water, gezoet met suiker, en desserts het meest schadelijk en gevaarlijk waren.

Eet deze voedingsmiddelen vaker – ze versterken het botsysteem

Verwerkt en rood vlees

Sommige onderzoeken hebben rood en verwerkt vlees in verband gebracht met ontstekingen, waardoor de symptomen van artritis kunnen toenemen.
Mensen die veel bewerkt en rood vlees eten, kunnen een hoog gehalte aan interleukine-6, C-reactief eiwit en homocysteïne hebben, allemaal markers van ontstekingen.
Uit hetzelfde onderzoek bleek dat rood vlees de symptomen van reumatoïde artritis verergert.

Een ander onderzoek dat in 2022 werd gepubliceerd, vond een verband tussen een hoger risico op reumatoïde artritis en de consumptie van verwerkt vlees in vergelijking met vis en zeevruchten.

Voedingsmiddelen die gluten bevatten

Gluten is een groep eiwitten in tarwe, gerst, rogge en andere granen. Sommige onderzoeken hebben het in verband gebracht met een verhoogde ontsteking en suggereren dat het eten van een glutenvrij dieet de symptomen van artritis verlicht.
Mensen met coeliakie hebben ook een hoger risico op reumatoïde artritis dan mensen zonder coeliakie.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen

Sterk bewerkte voedingsmiddelen – fastfood, ontbijtgranen, gebak – bevatten zeer veel geraffineerde granen, toegevoegde suikers, conserveermiddelen, fructose en andere potentieel ontstekingsingrediënten, die allemaal de symptomen van artritis kunnen verergeren. Sterk bewerkte voedingsmiddelen verhogen het risico op reumatoïde artritis, ontstekingen en obesitas. Bewerkte voedingsmiddelen kunnen de algehele gezondheid verslechteren en het risico op andere ziekten vergroten.

Sommige plantaardige oliën

Diëten met veel omega-6-vetzuren en weinig omega-3-vetzuren kunnen de symptomen van kniepijn verergeren. Deze vetten zijn goed voor de gezondheid, maar het gebrek aan evenwicht vergroot de kans op ontstekingen.
Omega-3 zit in visolie, zaadolie en groene groenten, terwijl omega-6 zit in margarine, plantaardig vet en bakolie zoals maïs en saffloer.
Het bieden van een balans tussen dit soort oliën kan de symptomen van artritis verbeteren.

Tip: gebruik olijfolie als een olie met weinig omega-6-vetzuren en verhoog tegelijkertijd uw inname van vette vis om uw omega-6-omega-3-verhouding te helpen optimaliseren.

Zoute voedingsmiddelen

Het wordt aanbevolen dat mensen die aan artritis lijden het zout in hun voedsel beperken. Zout voedsel omvat garnalen, ingeblikt voedsel, pizza, sommige soorten kaas en vleeswaren.
Uit een onderzoek bij muizen uit 2019 bleek dat wanneer zout werd geconsumeerd, de symptomen van artritis verergerden.

Een arts noemde de 8 voedingsmiddelen die botten zo sterk maken als steen

Vermijd de volgende drankjes

Rode wijn en andere alcohol

* alcoholgebruik één keer per week verhoogt de kans op artrose;
* alcoholgebruik verhoogt de urinezuurspiegels in het lichaam, wat kan leiden tot jicht;
*een onderzoek uit 2021 vond een verband tussen alcoholgebruik en reumatoïde artritis bij vrouwen, maar niet bij mannen.

Gezoete drankjes

Suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, kunnen het risico op artritis aanzienlijk verhogen.
Uit een onderzoek onder 1.209 volwassenen tussen de twintig en dertig jaar die vijf keer per week met suiker gezoete dranken dronken, bleek dat zij een driemaal groter risico op artritis hadden dan anderen die geen met suiker gezoete dranken consumeerden.

Koffie

Volgens Stichting Arthritis het is niet zeker of koffie goed is voor mensen met artritis of niet. Om te beginnen bevat koffie antioxidanten die ontstekingen helpen verminderen. Aan de andere kant moet men voorzichtig zijn met het cafeïnegehalte.
Als u van koffie houdt, drink dan niet meer dan 1-2 kopjes per dag en in geen geval voordat u naar bed gaat. Voeg geen suiker en room aan de koffie toe.

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar