De combinatie van deze factoren vormt een tekort aan nuttige en een teveel aan schadelijke componenten in het lichaam.
Het medische tijdschrift The Lancet publiceerde de resultaten van een onderzoek door een groep wetenschappers die tijdens hun werk de gegevens analyseerden die tussen 1990 en 2017 in 195 landen waren verkregen.
Het doel van de specialisten was om de factoren te identificeren die tot voortijdige sterfte leiden.
Wetenschappers zeggen dat ondervoeding verband houdt met een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Ze stelden een lijst samen van de belangrijkste voedingsfactoren die wereldwijd bijdragen aan de sterfte.
In de lijst worden ze in aflopende volgorde weergegeven: in de eerste posities bevinden zich de meest dodelijke factoren, daarna – minder gevaarlijk:
Overmatig zoutverbruik
Gebrek aan volkorenproducten
Gebrek aan fruit en groenten
Noten tekort
Een tekort aan omega-3-vetzuren
Gebrek aan vezels
Gebrek aan meervoudig onverzadigde vetzuren
Beperkte consumptie van peulvruchten
Te veel transvetten eten
Calciumtekort
Misbruik van suikerhoudende dranken
Overmatige consumptie van verwerkte vleesproducten
Overmatig gebruik van rood vlees in het dagmenu./zdrave.to
Vind zdrave.to ook leuk op Facebook, waar je nog veel meer nuttige en interessante lectuur voor iedereen zult vinden!