Meestal vergeten we het door angst en zorgen

Uw vragen worden beantwoord door Dr. Katya Kazakova – specialist in zenuwziekten en psychiatrie. In haar praktijk past zij psychotherapie en Doppler-echografie toe.

Ik vergeet het de laatste tijd steeds meer. Ik begin te denken dat dit misschien vroege tekenen van dementie zijn. Geef mij alstublieft antwoord, is het normaal als ik tijdens een gesprek niet meteen het juiste woord kan vinden?

‘Dit is een van de vragen die mijn patiënten mij het vaakst stellen. Ze vragen me om iets voor te schrijven, vooral ze klagen vaak dat als ze naar de andere kamer gaan, ze zich niet herinneren waarom ze daarheen zijn gegaan. Of hoe ze worden gekweld door het feit dat ze zich niet kunnen herinneren wie deze acteur is, of dat ze in een gesprek vaak moeite hebben met een woord of zelfs een uitdrukking. Deze zorgen zijn begrijpelijk, omdat geheugenverlies onvermijdelijk in verband wordt gebracht met dementie en de ziekte van Alzheimer.

Ik haast me om meteen te zeggen dat er in de meeste gevallen gelukkig geen reden tot ongerustheid is. De meest voorkomende oorzaak van deze klachten is angst en rusteloosheid. Daarin zijn de concentratie en aandacht verstoord, en daardoor ontstaat de indruk van een geheugenprobleem.

Een andere veel voorkomende oorzaak is depressie, omdat daarbij de meeste activiteiten automatisch worden uitgevoerd. Helaas hebben de meeste medicijnen waarmee we worden behandeld een negatief effect op het geheugen: kalmerende middelen, anti-allergiemedicijnen, cholesterolverlagende medicijnen, enz. Onjuiste voeding en alcoholmisbruik kunnen de vraag beantwoorden “waarom vergeet ik het”.

Een tekort aan B-vitamines heeft een schadelijk effect op het geheugen, en een verminderde schildklierfunctie vertraagt ​​de hersenactiviteit. In al deze gevallen herstellen we door de onderliggende oorzaak te behandelen ook de geheugenstoornissen. Moeilijkheden met het geheugen kunnen een uitdrukking zijn van de natuurlijke veroudering van de hersenen, maar ook hier staan ​​we niet machteloos: er is een manier om het verstrijken van de tijd te vertragen”, aldus de neuroloog.

Dr. Katya Kazakova

Dit is wanneer moeilijkheden geen probleem zijn en wanneer u hulp moet zoeken:

• het is normaal als u hulp nodig heeft bij het instellen van uw telefoon of tv;

• het is een probleem als u de telefoon en de afstandsbediening van de tv niet kunt gebruiken;

• het is normaal om hulp te vragen bij het zoeken naar een adres in een nieuwe nederzetting;

• het is een probleem als je in je straat staat en je eigen huis niet herkent;

• het is normaal als u het juiste woord niet meteen kunt vinden;

• het is een probleem als je de objecten met de verkeerde naam noemt;

• het is normaal dat u 10 minuten zoekt naar uw bril of de afstandsbediening;

• het is een probleem als je ze in de koelkast vindt of je dierbaren ervan gaat beschuldigen van diefstal;

• het is normaal dat uw geheugen u op een bepaald moment in ons leven in de steek laat;

• het is een probleem als het maanden aanhoudt en je geen hulp zoekt.

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar