Waarom zijn gedroogde kornoeljes een van de superfoods van de herfst?

Er is een gezegde over kornoelje dat waar het groeit, geen dokters nodig zijn. De geneeskrachtige eigenschappen worden echter soms sterk overdreven. Het geneest bijvoorbeeld geen wonden door ettering – in dit geval moet het vergezeld gaan van jeneverbes.

Maar kornoeljes in gedroogde vorm vullen het gebrek aan vitamines in het winterseizoen aan. In de middeleeuwen hoefde je je alleen in de winter goed te voelen om overtuigd te zijn van de werking van kornoeljevruchten.

Prof. Dr. Vefik Arija vertelt over de gezondheidsvoordelen ervan.

De vrucht van de wilde kornoelje (kornoelje, kornoelje) is klein, niet meer dan 2 cm, de harde kern is omgeven door een dichte zuurzoete pulp. Wanneer kornoelje rijpt, wordt het donkerbruin. Onrijpe vruchten zijn lichtrood.

Rassen van gecultiveerde tuinkornoelje onderscheiden zich niet alleen door hun grotere formaat, maar ook door kleur en vorm. Er zijn al rassen met peervormige en bolvormige vruchten geselecteerd. Op kleur kunnen de kornoeljes van tuinplanten geel, roze, donkerbruin, rood, paars zijn.

De vrucht bevat ongeveer 9% suiker. De suikerverzadiging in tuinvariëteiten bereikt 17%. Organische zuren – 3,5%. Tannines – 4%. Ze bevatten ook vitamine PP en vitamine C. Flavonoïden – tot 5%. Er zijn pectinestoffen aanwezig.

Kornoeljes: wie moet ze wel en wie niet eten?

De bladeren als samentrekkend middel tegen maagklachten zijn effectiever dan de vruchten omdat ze 14,5% tannines bevatten. Maar het grootste voordeel bij diarree komt van de schors, die voor 25% uit tannines bestaat.

Wat zijn de gunstige effecten van kornoelje voor het menselijk lichaam?

Vroeger, in tijden van hongersnood, gebruikte men gedroogde kornoelje om scheurbuik te voorkomen. Het wordt aanbevolen om gedroogde kornoelje te gebruiken bij vergiftiging door zware metaaldampen (tegenwoordig te belangrijk gezien de overvloed aan auto’s).

Ook voor verkoudheid, inwendige ontstekingen, gebrek aan micro- en macro-elementen in het lichaam. Om het cardiovasculaire systeem te versterken en trombose te voorkomen. Om de immuniteit bij huidziekten te versterken (kornoeljes worden niet gebruikt in tumorformaties). Om de zuurgraad in de maag te normaliseren. Om diarree te stoppen.

De gezondheidseigenschappen van kornoelje zijn bijna hetzelfde als die van rauwe rozenbottels. Maar bij rozenbottels gaat een deel van het voordeel verloren tijdens de warmtebehandeling. Bij kornoelje is er geen verlies van nuttige eigenschappen.

Kornoelje herstelt de vitamine- en mineralenbalans. Dit is de basis van het tonische effect van gedroogde kornoelje. Het gebruik ervan is echter gecontra-indiceerd bij gastritis, maagzweren, aandoeningen van het centrale zenuwstelsel en plantenallergieën.

Gezien de gezondheidseffecten van de plant worden de delen ervan gebruikt bij de therapeutische behandeling van ziekten, maar alleen als aanvullend medicinaal preparaat. En als het belangrijkste en enige medicijn mogen kornoeljevruchten niet worden gebruikt. Anders zal de schade groter zijn dan de voordelen.

Kornoelje is een populair middel tegen aambeien. In feite verlicht het nemen van kornoelje alleen de symptomen. Maar mensen denken dat als tot nu toe niets pijn doet, ze al hersteld zijn. Maar het is wenselijk om het algemene advies voor aambeien op te volgen: minder vlees, nadruk op vegetarisch eten, intensief bewegen. Wat betreft de nuttige eigenschappen van kornoelje – ze staan ​​buiten twijfel. Met hetzelfde succes kun je in dit geval pruimen, gedroogde abrikozen, tomaten, komkommers en tomatensap gebruiken – 1 liter per dag.

De onverwachte voordelen van kornoeljes: hier zijn de problemen die ze oplossen

Wat zijn de effecten van kornoeljessap?

De voordelen van kornoeljesap zijn bijna net zo effectief als verse of gedroogde kornoelje. Het sap heeft een breed werkingsgebied. Het wordt gebruikt als:

– ontstekingsremmend middel;

– antibacterieel middel;

– immunostimulator;

– bloedregulator;

– vitaminepreparaat;

– samentrekkend middel tegen diarree.

De productie van sap vereist echter speciale apparatuur om het vruchtvlees van de zaden te scheiden – dus vanuit praktisch oogpunt zouden siropen, tincturen en afkooksels nuttiger zijn in het dagelijks leven.

Aandacht! Het artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Raadpleeg altijd een medisch specialist!

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar