Rauwe verse melk – een bron van bacteriën en virussen

Rauwe verse melk is een bron van bacteriën en virussen.

Dit is waar Michail Lebedev, een expert bij het Centrum voor Moleculaire Diagnostiek, voor waarschuwt. Volgens de WHO behoren melk en melkproducten tot de eerste categorie voedingsproducten of hun componenten, die meestal een directe bron van voedselvergiftiging zijn. Als je de lijst met ziekten leest waarvan de dragers zich kunnen verstoppen in rauwe verse melk, zul je je niet op je gemak voelen.

• Virale tekenencefalitis, gekenmerkt door een duidelijke beschadiging van het centrale zenuwstelsel, vaak leidend tot de dood. Maar deze ernstige ziekte wordt niet alleen overgedragen door de beet van een geïnfecteerde teek, de infectie kan ook optreden door het gebruik van rauwe geiten- of koemelk.

• Buiktyfus. Een acute infectieziekte die wordt gekenmerkt door ernstige intoxicatie, schade aan het lymfestelsel en vorming van wonden in de dunne darm. Overdracht van de veroorzaker – tyfeuze salmonella – vindt plaats via voedingsmiddelen. “Door voedsel overgedragen uitbraken van buiktyfus komen vaak voor door de consumptie van besmette melk en melkproducten. Het is in de melk dat de veroorzaker van het buiktype niet alleen kan worden opgeslagen, maar zich ook kan vermenigvuldigen”, merkt de deskundige op.

• Paratyfus A en B zijn typische darminfecties met een fecaal-oraal transmissiemechanisme van hun veroorzaker tijdens de zomer- en herfstseizoenen. De verspreiding van beide typen paratyfus, vooral type B, wordt voornamelijk in verband gebracht met de consumptie van besmette melk en melkproducten.

• Brucellose wordt veroorzaakt door brucelli die van zieke dieren op mensen wordt overgedragen en wordt gekenmerkt door ernstige, meervoudige laesies van veel organen en systemen in het menselijk lichaam. Reservoir en bron van infectie zijn kleine en grote runderen en varkens. Besmetting vindt plaats door contact of via voedsel. Voedselbesmetting komt het vaakst voor bij het gebruik van rauwe melk en kazen die ervan zijn gemaakt met een kapotte technologie en houdbaarheidsdata.

Melk is schadelijk voor de gewrichten

• Tuberculose – een infectieziekte bij mens en dier veroorzaakt door verschillende soorten Mycobacterium tuberculosis. Tuberculose kan van een zieke koe op een persoon worden overgedragen bij gebruik van melk die geen volledige verwerking en sanitaire controle heeft ondergaan. Het gevaarlijkst voor mensen is melk van een koe met uitgesproken klinische manifestaties.

• Afteuze ziekte – een acute virusziekte, wijdverspreid onder dieren, vooral vee. De belangrijkste bron van het virus is ongekookte melk en de producten daarvan, legt dr. Lebedev uit. Bij mensen is deze infectie relatief mild en tast de slijmvliezen in de mond- en neusholten aan; de huid tussen de vingers en rond de nagels; dronkenschap. Gelukkig komt het uiterst zelden voor.

• Miltvuur (miltvuur, blauw puistje). Een infectieziekte bij dieren en mensen, veroorzaakt door de miltvuurbacil en opgenomen in de lijst van bijzonder gevaarlijke infecties. De belangrijkste besmettingsroute is contact, maar voedingsinfectie is ook mogelijk, via melk van een ziek dier. “De ziekte leidt vaak tot de dood in de darmvorm, en een persoon kan er juist ziek van worden na het nuttigen van geïnfecteerde melk”, legt de expert uit. “Het mooie is dat besmetting via melk uiterst zeldzaam is.”

Acute darminfecties vormen een grote groep infectieziekten van zowel virale als bacteriële aard. De veroorzakers van dergelijke infecties zijn onder meer darmbacillus, shigella, salmonella, stafylokokken, streptokokken, rotavirussen, norovirussen, enz. Ze kunnen op verschillende manieren in de melk terechtkomen: via de vacht, door vuile handen van het personeel, door onvoldoende verwerking; met water, bij de verkoop van melk en melkproducten enz.

Het eten van yoghurt vertraagt ​​het ouder worden

De veroorzakers van bacteriële infecties kunnen zich zeer intensief voortplanten in melk, omdat het voor hen een prachtige voedingsomgeving is. Vaak komen dergelijke infecties voor in de zomer, wanneer melk en melkproducten warm worden gelaten – een bijzonder gunstig klimaat voor de voortplanting.

Drink daarom geen rauwe melk! Voordat u de drank gebruikt die u van de naburige datum hebt gekocht, moet u deze eenvoudigweg koken. “Het voorkomen van al deze verschrikkelijke ziekten is uiterst eenvoudig”, stelt dr. Mihail Lebedev gerust. – Dit is naleving van hygiënenormen, warmtebehandeling van melk (pasteurisatie, koken of sterilisatie); strikte naleving van de technologie bij de productie van zuivelproducten, hun opslag in een koelkast, met inachtneming van alle regels voor houdbaarheidsdata. Alleen deze maatregelen zullen melk en melkproducten absoluut veilig maken.”

Gebruik ook geen rauwe melkproducten, kwark, room en verse kaas. Ze zijn allemaal gevaarlijk, zelfs als de melk werd verwarmd om ze te bereiden, is dat niet genoeg.

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar