Dr. Natalia Polenova, Ph.D.: Op 65-jarige leeftijd verliest iemand meer dan 1/3 van zijn spiermassa

Sarcopenie komt tot uiting in een leeftijdsgebonden afname van spiermassa, spierkracht en functie.

De ziekte wordt erkend als een significante risicofactor voor de ontwikkeling en progressie van hart- en vaatziekten, immunodeficiëntie, diabetes mellitus en chronische niet-specifieke ontstekingen.

In een interview vertelt de Russische cardioloog Dr. Natalia Polenova, Ph.D., voedingsdeskundige en huisarts, meer over deze minder bekende ziekte.

– Dr. Polenova, welke ziekte is sarcopenie?

– De term “sarcopenie” is van Griekse oorsprong. We hebben het over een pathologische aandoening, vooral kenmerkend voor ouderen, die tot uiting komt in een afname van de spiermassa, evenals een verslechtering van de kracht en functies van de spieren. Deze term werd al in de jaren 80 van de vorige eeuw voorgesteld, maar kreeg pas in 2019 de status van officieel erkende ziekte.

Deze aandacht voor het probleem van “sarcopenie” wordt gedicteerd door de toenemende levensverwachting in de wereld, het toenemende aantal volwassenen en de noodzaak om nauwkeuriger benaderingen te ontwikkelen voor de diagnose en behandeling van deze ziekte. Voor de gezondheidszorgsystemen van elk ontwikkeld land is het duidelijk dat mensen op volwassen leeftijd niet alleen gezond willen zijn, maar ook fysiek en sociaal actief willen zijn.

– Hoe is sarcopenie gevaarlijk?

– Het is niet alleen gevaarlijk bij stoornissen in de motorische activiteit van ouderen, wat leidt tot ziekten van het bewegingsapparaat, zoals osteoporose, artrose, enz. Tegenwoordig wordt sarcopenie erkend als een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling en progressie van hart- en vaatziekten, immunodeficiëntie, diabetes mellitus en chronische niet-specifieke ontstekingen. Sarcopenie komt naar voren als een van de belangrijkste geriatrische syndromen en wordt geassocieerd met invaliditeit en sterfte bij ouderen en oudere patiënten, naast andere bekende vijanden van de gezondheid, zoals obesitas, onvoldoende inname van groenten en fruit, roken en hypodynamie.

– Wat zijn de oorzaken van deze ziekte?

– De belangrijkste reden voor de ontwikkeling van sarcopenie is banaal: leeftijd. Gemiddeld verliest een persoon op 65-jarige leeftijd meer dan 1/3 van de spiermassa, waarvan de piek respectievelijk op jonge leeftijd ligt – 20-30 jaar. Als een oudere afvalt, verliest hij tot 1/4 spiermassa, als hij aankomt, bouwt hij vooral vetweefsel op. Bij snel gewichtsverlies kan een significante afname van de botmineraaldichtheid en een verhoogde incidentie van fracturen optreden.

Onjuist en onevenwichtig gewichtsverlies kan in dit opzicht zeer slechte gevolgen hebben, vooral op volwassen leeftijd. Daarom, als je hebt besloten om af te vallen, moet je jezelf de vraag stellen: “Verlies ik spiermassa?”. Om dit te voorkomen, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en voldoende gebruik van eiwitten in het menu.

Dr. Natalia Polenova

– Hoe weten we dat dit proces zich al heeft ontwikkeld of nadert?

– Er zijn objectieve, meetbare criteria voor de diagnose van sarcopenie, zoals de zogenaamde dynamometrie (het meten van de kracht van de polsspieren), de 6 minuten looptest (welke afstand de patiënt in 6 minuten kan lopen) en vele andere bij artsen bekende onderzoeksmethoden. De subjectieve beoordeling door de patiënt van zijn eigen motorische vermogens is echter ook belangrijk. Onder onduidelijke omstandigheden wordt de gebruikelijke werkdruk bijvoorbeeld als vermoeiender ervaren.

Dit is erg belangrijk, probeer het moment niet te missen waarop u hulp van een specialist nodig heeft. Naast de fysieke manifestaties (onverklaarbaar gewichtsverlies, vermoeidheid, duidelijke zwakte, langzame gang, lage fysieke activiteit) zijn er ook tekenen van verminderde cognitieve functie en sociale activiteit. Dit alles mag niet onopgemerkt blijven.

Sarcopenie is een omkeerbare aandoening: hoe eerder maatregelen worden genomen, hoe effectiever de strijd tegen leeftijdsgebonden spierveranderingen zal zijn. Sarcopenie ontwikkelt zich in drie fasen. De eerste, presarcopenie, komt alleen tot uiting in een afname van de spiermassa, zonder merkbare klinische manifestaties. In de tweede fase begint de afname van de spiermassa al een of ander functioneel tekort te veroorzaken, d.w.z. Er treedt ook een afname van de spierkracht of spierfunctie op. Het derde stadium, ernstige sarcopenie, wordt gekenmerkt door alle drie de manifestaties van sarcopenie: spiermassa, spierkracht en spierfunctie zijn verminderd.

– Hoe wordt sarcopenie gedetecteerd en behandeld als de diagnose al is gesteld?

– In de klinische praktijk wordt het zogenaamde gebruikt om de spiermassa te beoordelen. Röntgenabsorptiometrie, densitometrie, bio-impedancemetrie, computer- of magnetische resonantiebeeldvorming. Om de spierfunctie te beoordelen, gebruiken specialisten de volgende methoden: het bepalen van de snelheid van het lopen over een korte afstand (4 meter), 5 keer opstaan ​​uit een stoel en 10 seconden het evenwicht kunnen bewaren in staande positie, 400 meter getimed lopen , traplopen, “opstaan ​​en gaan”-test (10 seconden), vragenlijsten die de loopstabiliteit en de frequentie van vallen beoordelen.

Elk van de gespecificeerde parameters is een bepaald aantal punten “waard”. Op basis van de evaluatieresultaten neemt de arts een beslissing over de aanwezigheid van de diagnose “sarcopenie” bij de gegeven patiënt. Er zijn momenteel geen tabletten tegen sarcopenie. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid om vitamine D, antagonisten van het hormoon ghreline en anticytokinepreparaten te gebruiken die worden gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis.

Voorlopig is dit echter eerder een reden om speciaal onderzoek te doen. En wat buiten twijfel staat, is een dieet met voldoende eiwitgehalte (niet minder dan 1-1,2 gram per kilogram gewicht) en alle soorten fysieke activiteit: kracht-, aerobe, flexibiliteits- en balansoefeningen. Alle aangegeven fysieke oefeningen in een vorm van matige maar regelmatige activiteit kunnen helpen in de strijd tegen de leeftijdsgebonden afname van spiermassa en kracht.

– Is het mogelijk om deze ziekte te voorkomen? Wat wordt aanbevolen als preventieve maatregelen?

– Het is niet alleen mogelijk, maar ook wenselijk. Het is veel gemakkelijker om sarcopenie te voorkomen dan te behandelen. Alle volwassen en oudere patiënten met een bevestigde of vermoedelijke diagnose van “sarcopenie” moeten een dieet met een verhoogd eiwitgehalte en regelmatige lichamelijke activiteit worden aanbevolen. Hoe eerder we beginnen, hoe meer we de ontwikkeling van sarcopenie, dat wil zeggen de ouderdom als zodanig, zullen vertragen. Alles ligt in onze handen.

– Heeft u bijzondere gevallen in uw praktijk?

– Naar mijn mening verdient het zogenaamde aandacht. sarcopenische obesitas. Bij hem is de totale massa van het lichaam normaal en zelfs boven de norm, en de spiermassa is absoluut niet genoeg. Vooral als iemand zelf twijfelachtige voedingsmiddelen eet, bijvoorbeeld stevig en onevenwichtig qua eiwitgehalte. Laten we aannemen dat na een maand of twee de totale lichaamsmassa afneemt, we de toestand beoordelen en met spijt constateren dat het geen vetmassa is die verloren gaat, maar spiermassa.

Rekening houdend met het feit dat de vetmassa qua metabolisme vrijwel inert is, loopt zo’n patiënt het risico veel meer aan te komen dan hij afgevallen is, het zogenaamde. afketsgewicht ingesteld. Daarom is het erg belangrijk om op de juiste manier af te vallen. Raadpleeg een specialist zodat u niet zo’n belangrijke spiermassa verliest in een poging uw gewicht te normaliseren.

– Kunt u voorbeelden geven van het genezen of voorkomen van deze moderne ziekte?

– Natuurlijk. Het meest sprekende voorbeeld is mijn eigen grootvader, die 91 jaar oud is. Hij is een zeer gehoorzame patiënt en volgt vrijwel al mijn adviezen al vele, vele jaren op. Er gaat geen dag van hem voorbij zonder ochtendgymnastiek, en de fysieke en sociale activiteit is van het extreme niveau.

Soms moet ik zijn menu aanpassen. Maar over het algemeen implementeert hij, aangezien hij voortdurend van mij hoort over de voordelen van eiwitten en groenten, en de schade van snelle koolhydraten, tot mijn vreugde, veel van mijn advies. En hoewel dit punt in de aanbevelingen met betrekking tot sarcopenie niet wordt vermeld, durf ik eraan toe te voegen dat een positieve houding op elke leeftijd erg belangrijk is. In een goede gemoedstoestand neemt de fysieke en sociale activiteit toe en wordt het lichaam beloond met gezondheid.

Yana BOYADJIEVA

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar