We weten allemaal hoe weinig het voordeel van suiker is, maar reageert het lichaam erop met allergische reacties?
“Koolhydraten, die de zoete smaak geven, zijn een integraal onderdeel van fruit, sommige groenten en zuivelproducten, en er is geen manier om ze te verwijderen”, legt allergoloog Olga Zhogoleva uit. – Maar er zijn producten waaraan speciaal suiker is toegevoegd – een verscheidenheid aan snoepjes, sauzen en wat niet.”
Volgens de resultaten van modern onderzoek zijn er geen gevallen van allergie voor suiker, lactose, maltose, fructose, glucose en galactose beschreven. De reden hiervoor is dat de cellen van ons immuunsysteem deze koolhydraten niet herkennen.
Hoe suiker te vervangen, het antwoord van de expert
Er zijn echter gevallen bekend van intolerantie voor deze koolhydraten, waarvan de oorzaak niet zozeer een allergie is als wel een verminderde opname door het maag-darmkanaal.
Als gevolg hiervan kunnen symptomen optreden zoals een opgeblazen gevoel, diarree, winderigheid en pijn.
Door interactie met darmbacteriën veroorzaken onbewerkte koolhydraten een dergelijke reactie. Soms kan er uitslag optreden door zoet voedsel, in welk geval we het hebben over een pseudo-allergie. En het gaat over intolerantie voor de gebruikte dosis snoep, waardoor uitslag ontstaat.
Iedereen zou zich afvragen wat het verschil is tussen intolerantie en allergie als hun uiterlijke manifestaties vergelijkbaar zijn. Het verschil is dat het immuunsysteem, in tegenstelling tot bij een allergie, niet betrokken is bij deze intolerantiereactie. Bovendien is de ernst van de reactie minder. Het hangt allemaal volledig af van de hoeveelheid snoep die wordt ingenomen.