Al millennia lang genieten mensen van de rijkdom van wijn. Maar hoe houd je een wijnglas op de juiste manier vast om de smaak en het aroma te benadrukken? Volg deze eenvoudige regels om op de best mogelijke manier van wijn te genieten.
Een arts onthulde waarom een glas wijn per dag een slechte gewoonte is
Het vasthouden van de beker
De algemene vuistregel voor het vasthouden van een wijnglas is om het aan de onderkant van de dunne kruk vast te houden. Dit is niet alleen een traditie, maar een logische stap die voorkomt dat de wijn opwarmt door de hitte van de handen. Dit principe is vooral belangrijk bij het serveren van rosé-, witte of mousserende wijn, die op lage temperaturen moet worden bewaard voor een optimale smaak en aroma.
Wijn in het glas gieten
Let er bij het inschenken van wijn op dat u het glas niet te vol doet. Hoeveelheid ongeveer 150 ml. is het optimaal omdat de kleinere wijn meer ruimte geeft om het aroma te ontwikkelen. Bij wijnproeverijen is de hoeveelheid beperkt tot 50-60 ml, waardoor de proever de wijn kan waarderen zonder te overladen.
Als je elke avond wijn drinkt, gebeurt DIT met je lichaam!
Serveertemperatuur
Een belangrijk aspect bij de wijnconsumptie is de serveertemperatuur. Rosé, witte en mousserende wijn worden het best licht gekoeld geserveerd, terwijl rode wijn lekkerder smaakt bij lagere temperaturen. Wees echter voorzichtig, want de temperatuur van de wijn kan de smaak beïnvloeden.
Hoe de temperatuur aan te passen
Als u merkt dat een wijn te koud is, geen aroma heeft of een zure smaak heeft, gebruik dan de warmte van uw handen om de temperatuur te stabiliseren. Wikkel uw handen kort rond de rand van de beker. Voor de tegenovergestelde situatie, als de wijn warm is, laat u deze een beetje afkoelen door de fles gedurende 15 minuten in de koelkast te plaatsen.
Zelfs een glas wijn veroorzaakt hoofdpijn – waarom?
Door deze eenvoudige regels te volgen, kunt u genieten van elke druppel smaak en aroma van uw favoriete wijn.