Ze hebben onze hulp nodig om tot de lente te overleven. Waar gaat de egel in de herfst naartoe? Zeker voor onze tuinen. Wat kunnen wij voor hem doen? Er zijn een paar dingen die hem zullen helpen zich te settelen en de komende maanden veilig door te komen. Vermijd er een – anders kun je hem pijn doen.

Foto: pexels/Anna Bondarenko

De herfst is de periode van verhoogde activiteit van egels. Niet zonder reden: dan gaan ze op zoek naar voedsel en beginnen ze met het bouwen van hun nesten voor de komende winter.

Waar gaat de egel ’s nachts naartoe?

Ze zijn vooral laat in de avond of ’s nachts actief – dan kunnen we ze door de tuin zien sluipen op zoek naar voedsel. Overdag hebben ze de neiging zich te verstoppen in struiken of tussen bomen, wat hen beschermt tegen roofdieren. Egels zijn alleseters en hun dieet wordt gedomineerd door insecten zoals mieren en kakkerlakken. Ze voeden zich ook met slakken, larven en rupsen en eten soms kleine knaagdieren, kikkers, fruit en groenten. Veel hangt af van de beschikbaarheid van voedsel in die tijd van het jaar.

In Slowakije wordt de egel streng beschermd. Hij mag niet bang zijn of naar een andere plaats verhuizen. Het is ook verboden om egelhabitats te vernietigen en hun vrede te verstoren.

Egels kunnen tot eind november op zoek gaan naar een geschikte overwinteringsplaats. Gedurende deze tijd gaan ze in winterslaap. Wij kunnen ze daarbij helpen. Het is echter de moeite waard om de basisregels te kennen, anders kunnen we de egels schade toebrengen.

Foto: pexels/Ralph

In de herfst zoeken egels gezellige plekjes op waar ze zich kunnen verstoppen. Een ideale schuilplaats zou een stapel bladeren of dik gras zijn. Je kunt natuurlijk een huis voor een egel kopen of het zelf maken – de beste oplossing is een houten kist met zaagsel of droge bladeren. Een afgelegen plek die ontoegankelijk is voor andere dieren, b.v. hond of kat zal het beste werken.

Als u van plan bent om in de herfst in de tuin te werken, wees dan voorzichtig – er kunnen nieuwe bewoners onder de bladeren zitten. Vergeet niet om knaagdiergif uit de tuin te halen. Ze vormen een grote bedreiging voor egels. Daarom, als u wilt dat uw tuin een schuilplaats voor hen is, verwijder dan de voorbereidingen.

Volgende ding: een kom water. De vroege herfst kan droog zijn, dus egels gaan naar de rivier of vijver op zoek naar water. Helaas eindigt een poging om water te drinken soms in verdrinking. Daarom kunnen we een bakje water in de tuin zetten. Deze mag niet te hoog zijn, het gaat er immers om dat de egel zonder grote problemen zijn dorst kan lessen. Vergeet niet om hem regelmatig te wassen! Daar kunnen zich parasieten ontwikkelen, die gevaarlijk zijn voor egels.

Foto: pexels/Pixabay

Wil jij de egels helpen de herfst te overleven? Vermijd het

Vermijd echter het voeren van egels, vooral in de late herfst. Waarom is dit zo belangrijk? Egels houden onder meer van: insecten en slakken, die ze bijna tot het einde van de herfst gemakkelijk in de tuin kunnen vinden. Daarna overwinteren ze op natuurlijke wijze door gebrek aan voedsel. Voeden kan hun winterslaap vertragen. Voer ze daarom aan het einde van de herfst niet meer. We kunnen dit in de vroege herfst doen, wanneer ze vetweefsel beginnen te verzamelen. Maar geef ze geen appels, sla, pruimen of melk. Kattenvoer zal hier het beste werken.

Gewonde egel. Wat moeten we doen?

Soms heeft een egel de hulp van een specialist nodig. Als u merkt dat het dier uitgemergeld is, stekels mist, parasieten of zichtbare wonden heeft, aarzel dan niet. Vreemd gedrag van de egel, b.v. in cirkels ronddraaien zou ook een probleem moeten zijn. Hetzelfde geldt als we overdag een egel actief zien. In elk van de bovenstaande gevallen heeft het dier onmiddellijke hulp nodig. Hem met rust laten betekent voor hem de dood.

Een ziek en gewond dier moet onmiddellijk naar een dierenarts worden gebracht. Lukt dit niet, dan kunt u het beste de lokale politie bellen of contact opnemen met de gemeente. U kunt ook hulp zoeken bij egelrehabilitatiecentra.

Totdat de diensten arriveren – meestal de stadswacht – houden we ons aan de 3xT-regel: warmte, stilte, duisternis. Wij kunnen het dier naar een rustige plek verplaatsen en indien mogelijk dikke handschoenen dragen! – plaats b.v. in een doos bekleed met papieren handdoeken. Je kunt het karton op een warme plaats leggen of er een fles warm water in doen.

Redactie Passie in jou.

Gerelateerde artikelen:

In de herfst komen de vliegen massaal naar het huis. Als je één ding doet, houden ze je ’s nachts niet wakker

In de herfst komen ze massaal appartementen binnen. Week hier een wijnkurk mee en ze stoppen er meteen mee