De keuze aan supplementen voor honden is tegenwoordig enorm breed en in deze hoeveelheid kan een mens soms verdwalen. Hoe kies je een goed tuigje voor je hond om zijn gewrichten te ondersteunen? Het blijkt dat niet alle soorten tuigjes geschikt zijn voor onze honden.

Foto: shutterstock/CandyRetriever

Harnassen versus halsbanden. Wat is het verschil tussen hen?

Als we beslissen of we een hond willen kopen, moeten we verschillende beslissingen nemen die daarmee verband houden: waar zal de hond slapen, welk beddengoed zullen we voor hem kopen of misschien een kooi kiezen? Welke voerbakken, welk voer, welk speelgoed maken ze interessant voor de hond, maar ook veilig? Welke lengte riem u moet kiezen: touw of automatisch, gevlochten of riem.

Er rijzen nogal wat vragen en het blijkt dat het comfort en de veiligheid van het leven van onze hond afhangen van het antwoord op de meeste ervan.

Eigenaars die een tuigje voor hun hond kiezen, zitten niet zonder deze dilemma’s. Het is een alternatief voor een halsband, die voor het dier niet zo comfortabel is als een harnas.

Een goed gekozen tuigje wanneer u een hond leert loslopend te lopen, kan het comfort van uw huisdier verhogen.

Het nadeel van de halsbandook al is hij goed geplaatst, is dat wanneer er krachtig aan de riem wordt getrokken, deze stevig tegen de nek wordt gedrukt. Naast het voor de hand liggende optreden van pijn bij de hond, kunnen we zelfs de luchtpijp of halswervels van het dier beschadigen.

Een harnas elimineert dit risico, maar het kan ook andere nadelen hebben waar u rekening mee moet houden.

Soorten hondentuigjes. De duivel is in de details

Er is ook een grote keuze aan hondentuigjes op de markt voor huisdieraccessoires. De verschillen komen niet alleen tot uiting in het materiaal waaruit de harnassen zijn gemaakt, of in de patronen, die wonderbaarlijk divers zijn, maar vooral in de vorm waarin ze zijn genaaid.

Er zijn verschillende soorten harnassen voor honden, en hun verschillen liggen in de locatie van de riemen op het lichaam van de hond, die vervolgens verschillende druk uitoefenen op een bepaald deel van het lichaam van de hond.

Daarom verdelen we harnassen in:

  • Noorse harnassen
  • instap harnassen
  • gemakkelijk te lopen harnassen
  • bewakingsharnassen

Wij onderscheiden ook sportharnassenu, die bedoeld zijn voor specifieke hondensporten, maar de selectie ervan moet worden gedaan door een deskundige op dit gebied.

Foto: shutterstock/OMfotovideocontent

Bij het dagelijks uitlaten van de hond kiest de gemiddelde hondenbezitter echter uit de vier hierboven genoemde soorten tuigjes.

Hoe verschillen ze van elkaar en is een van de soorten het beste voor uw hond?

De geüniformeerde bewaker werd de onbetwiste winnaar

Het bleek dat met de ontwikkeling van kennis over het bewegingsapparaat van de hond dat bleek bewakingsharnas het is degene die deze beweging ondersteunt en vooral niet blokkeert. Dit type harnas wordt aanbevolen vanaf een puppy en voor honden van kleine, middelgrote en grote rassen.

Het harnas bestaat uit twee riemen – rond de nek van de hond en rond de borst, net achter de schouderputten, die verbonden zijn door banden die over de borst van de hond en langs zijn rug lopen.

Dergelijke harnassen zijn meestal zo gemonteerd het hoofd van de hond wordt door de nekring gevoerd en de borstring wordt vastgemaakt met een karabijnhaak of gesp.

De plaatsing van de banden in het beschermtuig leidt tot een gelijkmatige verdeling van krachten tijdens de beweging van het dieren als het harnas tegen de trekkracht van de hond in wordt geduwd, verhindert geen van de riemen beweging in de gewrichten van de voorpoten.

Foto: shutterstock/Eric Isselee

Helaas is het voorkomen van beweging van de gewrichten van de voorpoten ook zichtbaar bij de andere drie soorten tuigjes, waardoor ze vanuit orthopedisch oogpunt minder veilig zijn.

Eigenaars kiezen echter vaak bijvoorbeeld de meest populaire instaptuigjes, die niet over het hoofd van de hond hoeven te worden getrokken, maar er gewoon de pootjes van de hond in hoeven te zitten, vanwege de snelheid en het gemak van het aandoen.

Als de hond echter niet getraumatiseerd raakt doordat er iets over zijn hoofd wordt getrokken, en we het zonder dit soort tuigje kunnen doen, moet het toch overweeg een beschermend type vanwege de mogelijke toekomstige preventie van letsel aan de gewrichten van de voorpoten.

Steeds meer bedrijven die accessoires voor honden produceren, besluiten alleen beschermende tuigjes uit te brengen, waardoor klanten minder keuze hebben, maar de veiligheid van honden gewaarborgd blijft.

Welke andere harnassen kunnen uw hond pijn doen?

Het blijkt dat ook als je voor een veiligheidsharnas kiest, slecht passende harnassen ook een probleem kunnen zijn.

Te kleine tuigjes kunnen schuren op het lichaam van de hond veroorzaken, terwijl tuigjes die te groot zijn ervoor kunnen zorgen dat de hond uit het tuigje ontsnapt.

Dus wat is de beste manier om de maat van het harnas te bepalen? Wanneer u besluit om online te kopen het is belangrijk om uw hond correct te meten: zijn nek, borst en borstlengte.

Wanneer u besluit tot een persoonlijke aankoop, is het altijd een goed idee om het tuigje van de hond in de dierenwinkel op te meten.

Redactie Passie in jou.

Gerelateerde artikelen:

Trekt u aan de riem en straft u uw hond door te schreeuwen? Dan gebeurt dit in zijn hersenen

Maak jij gebruik van zo’n handleiding? Tijdens het lopen moet je op hem letten