Je kunt je lever op veel manieren reinigen, niet alleen met alcohol. Leer het te vermijden

De lever is een belangrijk onderdeel van het spijsverteringsstelsel en alles wat u eet en drinkt, gaat er doorheen, inclusief medicijnen en voedingssupplementen. Je kunt dit orgaan gemakkelijk kwijtraken als je er niet goed voor zorgt, zegt Rohit Satoskar, MD, van het MedStar Georgetown Transplant Institute.

De lever bevindt zich aan de rechterkant onder de onderste ribbenkast. Ze helpen het bloed te zuiveren en het lichaam te ontdoen van gifstoffen en schadelijke chemicaliën. Het maakt gal aan die je helpt vet uit voedsel af te breken. Ze slaan suiker op in de vorm van glucose, die het lichaam van energie voorziet. Ontdek hoe u uw lever gezond kunt houden.

Beperk alcohol

Beperk uw alcoholgebruik. Dit kan de levercellen beschadigen en leiden tot zwellingen of littekens die kunnen leiden tot cirrose van de lever, wat fataal kan zijn. Mannen mogen niet meer dan 2 drankjes per dag drinken en vrouwen slechts 1 drankje per dag.

Behoud uw gewicht en zorg voor een gezonde levensstijl

Eet gezond en beweeg regelmatig. Hierdoor blijft uw gewicht onder controle, wat helpt bij het voorkomen van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), een aandoening die tot cirrose leidt. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van koffie het risico op het ontwikkelen van een leverziekte kan verminderen.

Voorkom virale hepatitis

U kunt hepatitis A krijgen door voedsel of water dat het virus bevat. Voor sommige landen is vaccinatie verplicht. Hepatitis B en C worden verspreid via bloed en lichaamsvloeistoffen. Deel geen tandenborstels, scheermessen, scheermesjes en naalden. Beperk het aantal seksuele partners en gebruik condooms. Er bestaat nog geen vaccin tegen hepatitis C, maar wel tegen hepatitis B. Laat u testen op virale hepatitis. Vaak zijn er jarenlang geen klachten.

Foto: Shutterstock

Pas op voor chemicaliën

Raak geen chemicaliën aan en inhaleer geen gifstoffen. Sommige schoonmaakproducten, spuitbussen en insecticiden bevatten chemicaliën die de lever kunnen beschadigen. Vermijd direct contact met hen. Ook additieven in sigaretten zijn schadelijk.

Wees voorzichtig met sommige medicijnen

Sommige cholesterolmedicijnen kunnen een bijwerking hebben die leverproblemen veroorzaakt. Acetaminophen – Tylenol-pijnstiller kan de lever beschadigen als u er te veel van gebruikt. Het wordt aangetroffen in veel medicijnen, zoals medicijnen tegen verkoudheid en pijnstillers op recept. Sommige medicijnen mogen niet gecombineerd worden met alcohol, andere zijn schadelijk in combinatie met andere medicijnen. Raadpleeg uw arts of apotheker.

Pas op met voedingssupplementen

Wees voorzichtig met de consumptie van kruiden en voedingssupplementen. Sommige kunnen de lever beschadigen. In het bijzonder zijn dit bereidingen van cascara, chaparral, smeerwortel, ephedra en kava. De afgelopen jaren zijn kruiden aanbevolen voor leverreiniging, waaronder mariadistelzaad, borotutu-schors en chanca piedra. Sommige kunnen schadelijk zijn.

Foto: Shutterstock, bron:

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar