Er is geen overwinning na het overwinnen van covid-19. Er begint ernstige orgaanschade zichtbaar te worden

Zelfs na het overwinnen van covid-19 lopen patiënten volgens immunologen het risico op een ernstige ziekte. Volgens een onderzoek van onderzoekers van Stanford University hebben patiënten met een ernstig beloop van deze ziekte aanzienlijk meer kans om auto-antilichamen in hun lichaam te ontwikkelen die organen kunnen beschadigen, zelfs nadat ze de infectie hebben overwonnen en denken dat alles goed met hen gaat.

Volgens een in het tijdschrift gepubliceerde studie kunnen patiënten die met een coronavirusinfectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, na ontslag uit het ziekenhuis gezondheidsproblemen krijgen, veroorzaakt door de aanwezigheid van auto-antilichamen in hun lichaam. Hoogleraar immunologie Paul Utz van Stanford University zegt dat als je met covid-19-complicaties in het ziekenhuis belandt, zelfs na herstel, je niet gewonnen hebt.

Pas op voor auto-antilichamen

Binnen een week na opname in het ziekenhuis ontwikkelde een vijfde van de in het ziekenhuis opgenomen covid-patiënten nieuwe antistoffen tegen eigen weefsels, die op de dag van opname nog niet in hun lichaam aanwezig waren. Toen ze naar bloedmonsters van 200 patiënten keken, ontdekten de onderzoekers dat hun niveaus in veel gevallen vergelijkbaar waren met die van een auto-immuunziekte. In 3/5 monsters vonden ze een viervoudig niveau aan anti-cytokine-antilichamen. Cytokinen zijn eiwitten die het immuunsysteem ondersteunen en uiterst belangrijk zijn bij de bestrijding van ziekten.

Hoe immuniteit werkt

Als het afweersysteem van het lichaam wordt blootgesteld aan een langdurige en ernstige infectie, kan er een teveel aan cytokines in het lichaam worden geproduceerd en vervolgens de weefsels gaan aanvallen. Volgens wetenschappers herkent het immuunsysteem blijkbaar tijdens een langdurige infectie met het coronavirus sommige structuren van het eigen lichaam niet meer correct, er worden auto-antilichamen geproduceerd die de eigen cellen, weefsels of organen aanvallen en hun ontstekingen en schade veroorzaken.

Foto: Shutterstock

Vaccinatie

Reeds in het verleden hebben verschillende patiënten met covid-19 ziekten ontwikkeld zoals multiple sclerose, lupus of het Guillain-Barré-syndroom, een acute inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie – AIDP en een auto-immuunziekte die het perifere zenuwstelsel aantast, veroorzaakt door een acuut infectieus proces . Het symptoom is zwakte en tintelingen in de ledematen, die zich snel verspreiden en het hele lichaam verlammen. De details van deze verschijnselen worden onderzocht en het exacte mechanisme achter de ontwikkeling van post-covid-ziekten is nog niet opgehelderd. Volgens professor Utz kan dit gedeeltelijk worden voorkomen door vaccinatie, omdat de oorzaak van auto-immuunproblemen niet vaccins zijn, maar de ziekte covid-19.

Foto: Shutterstock, bron:

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar