De beginnershandleiding voor fitness: hoe stop je met suiker?

Sinds hij verscheen, heeft de mens gezocht de zoete smaak. Al vroeg associeerde hij het plezier ervan met het tij ervan energie, wat de jam opleverde. Je kreeg het via honing totdat de suikerproductie zich buiten India en China verspreidde. In de middeleeuwen werd suiker gezien als een symbool van rijkdom en hoge status. Tegenwoordig is het niet langer een luxe, maar een goedkope verleiding. We vinden het overal om ons heen en in allerlei voedingsmiddelen: snoep, drankjes, sauzen, soepen, zuivel en ontbijtgranen. De lijst is enorm, wat een deel van het probleem is; het kan gemakkelijk overdreven worden. Het vervelende is dat het ook creëert afhankelijkheid – vanwege het genoegen, die we door smaak ervaren. Het menselijk lichaam heeft zulke hoeveelheden suiker echter niet nodig overconsumptieen brengt veel gezondheidsrisico’s voor haar met zich mee.

Dosis facit venenum – de dosis maakt het gif

Laat ik een onderscheid maken tussen veilige en schadelijke hoeveelheid suikerHet dichtst bij een universele sleutel liggen de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie, volgens welke de suikerconsumptie niet meer dan 10% van de dagelijkse calorie-inname mag bedragen. Dat wil zeggen, als u 2000 calorieën per dag consumeert, kunt u uzelf maximaal 50 g suiker permitteren. Deze aanbeveling is gebaseerd op een breed scala aan bewijsmateriaal en analyses die een verband leggen tussen een hoge suikerconsumptie en het optreden van een aantal aandoeningen in organismen die leiden tot obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker, leverproblemen, cariës, enz.

Suiker in ons dagelijks leven

De suiker is een goedkope grondstof en wordt vaak gebruikt om de smaak van een product te verbeteren. Kun je raden dat suiker ook wordt toegevoegd aan bederfelijke worsten en ander verwerkt vlees om ze smakelijk en eetbaar te maken? Suiker is het meest gebruikte conserveermiddel op de markt.
Drankjes, brood, iedereen Fast food producten, yoghurt, zuivelproducten, magere producten, de lijst met producten die het bevatten is lang en uitgebreid. Bijna aan elk voedsel of drankje is suiker toegevoegd. Met het suikergehalte in het eten of drinken wordt het aangenamer om te consumeren en zelfs verslavend…

Hoe om te gaan met suikerverslaving?

Wanneer je voelt, reageren je hersenen automatisch met “Ik wil suiker”, je moet de kracht hebben om jezelf tegen te houden. Laat het niet de gewoonte om uw wensen te dicteren. Met weinig zullen En discipline, kan deze gewoonte worden overwonnen en vervangen door een gezonde gewoonte. Hoewel ze het meest effectief zijn, zijn wilskracht en discipline soms niet voldoende, dus het is goed om alternatieven voor suiker te kennen.
Uit persoonlijke ervaring en observaties heb ik gemerkt dat er twee belangrijke triggers zijn voor een sterke trek in zoetigheid: fysiek en mentaal.

De fysieke omvatten zoete verlangens na de training, omdat onze hersenen ons laten denken dat we een beloning verdienen. En als we lui zijn en niets doen, zorgen de hersenen ervoor dat we ons hongerig voelen.

De mentale triggers verschijnen bij hoge en plotselinge stress, sterke emoties zoals verdriet, depressie en een laag zelfbeeld. Om suiker te vervangen, moeten we soms eerst deze triggers minimaliseren. Als je bijvoorbeeld verdrietig bent, maak dan een wandeling naar buiten en gebruik woede voor sportprestaties. Stress kan worden beheerst door kleine pauzes van 5 minuten te nemen wanneer u die nodig heeft. Als laatste redmiddel kan de behoefte aan snoep vervangen worden door gezonde koolhydraten – vers fruit heeft altijd de voorkeur, maar je kunt ook iets met rijst eten.

Zoetstoffen?

Als niets van dit alles heeft geholpen en de behoefte aan snoep blijft bestaan, een product met zoetstof. Er zijn drie hoofdtypen zoetstoffen die worden gebruikt in dieetvoeding en -dranken: aspartaam, acesulfaam-K en sucralose. Tot nu toe is uit een aantal diepgaande onderzoeken gebleken dat zoetstoffen geen schade toebrengen. Op internet worden vaak meningen gedeeld dat zoetstoffen de oorzaak zijn van diverse gezondheidsproblemen, maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt nog. De hoeveelheid zoetstof is veel minder dan die van suiker om een ​​bepaalde zoetheid te verkrijgen. Natuurlijk moet je het niet overdrijven met zoetstoffen, en je moet weten dat als je ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds op zoek bent naar snoep, er waarschijnlijk een ander probleem is.

Referenties:
“Gebruik van kunstmatige zoetstoffen onder personen met diabetes: een praktijkkloof?; Auteurs: Shwide-Slavin et al.; 2022; gepubliceerd in: Voedingsstoffen”
“Verband tussen de inname van zoetstoffen zonder suiker en gezondheidsresultaten: systematische review en meta-analyses van gerandomiseerde en niet-gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken en observationele onderzoeken; Auteurs: Toews et al.; 2019; gepubliceerd in: BMJ”
“Ibero-Amerikaanse consensus over zoetstoffen met weinig en geen calorieën: veiligheid, voedingsaspecten en voordelen in voedingsmiddelen en dranken; Auteurs: Serra-Majem et al.; 2018; gepubliceerd in: Voedingsstoffen”

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar