Daarom eet Mitko Berbatov elke dag dadels




Foto: Yulian Todorov / LAP.bg

Een van onze meest succesvolle Bulgaarse voetballers, Dimitar Berbatova, mist geen dag zonder dadels te eten. Thij deelde dit zelf in de podcast “Pri Toto”.

De voetballer is dol op een gezonde levensstijl, ook al heeft hij geen actieve sportcarrière meer.

Vandaag presenteren we u de gezondheidsvoordelen van het eten van dadels en waarom ze een natuurlijk middel zijn dat niet mag ontbreken op het menu van veel andere beroemdheden.

Dadels zijn een van de oudste vruchten die de mensheid kent. Ze worden verkregen uit de dadelpalm, een lid van de Palmfamilie, bekend als de ‘levensboom’. Het is wijdverspreid in het Midden-Oosten en is een nationaal symbool van Saoedi-Arabië en Israël.

Het rijke gehalte aan verschillende voedingsstoffen, vezels en antioxidanten maken dadels ongelooflijk gunstig voor de hersenen en het hart. Ze zijn ook nuttig voor het verbeteren van de gezondheid van de botten, het behandelen van constipatie, darmaandoeningen, hartproblemen, bloedarmoede en seksuele disfuncties.

1. Ze verlagen het cholesterol

Het kalium in dadels helpt het risico op hartaanvallen te verminderen en verlaagt het LDL-cholesterolgehalte, bekend als ‘slechte cholesterol’, dat zich ophoopt op de wanden van bloedvaten, waardoor deze verstopt raken.

2. Verminder het risico op diabetes, de ziekte van Alzheimer en sommige soorten kanker

De antioxidanten in dadels hebben een aantal gezondheidsvoordelen: ze beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen die ongewenste reacties in het lichaam kunnen veroorzaken.

De drie krachtigste antioxidanten in dadels zijn:

– Flavonoïden – het verminderen van ontstekingen, waarvan wordt aangenomen dat ze het risico op diabetes en de ziekte van Alzheimer kunnen verminderen.

– Carotenoïden – bevordert de gezondheid van het hart en kan het risico op bepaalde oogziekten zoals maculaire degeneratie verminderen.

– Fenolzuur – bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen helpt het het risico op kanker te verminderen.

3. Ze verhogen de energie van het lichaam

Dadels bevatten meer suiker dan veel ander fruit, maar deze suikers worden gemakkelijk verwerkt en door het lichaam gebruikt voor energie. In plaats van een kopje koffie kun je met een paar dadels een smoothie maken, waar je veel meer energie van krijgt.

4. Lagere triglyceridenniveaus

Een hoge concentratie triglyceriden in het bloed kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry bleek dat het dagelijks consumeren van 100 gram dadels gedurende vier weken het triglyceridengehalte in het bloed met 8% verlaagde.

5. Ze versterken de botten

Dadels zijn een onschatbare bron van calcium en fosfor en regelmatige consumptie is een manier van onschatbare waarde om onze inname van deze twee mineralen te verhogen. Dadels bevatten koper, magnesium, selenium en mangaan, die ook belangrijk zijn voor het behoud van gezonde botten en het voorkomen van osteoporose.

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar