Beide zijn een lust voor het oog en genezen: geranium, agave, Kalanchoë en andere nuttige kamerplanten

scheiden etherische oliën af – vluchtige verbindingen met een aangename geur en genezende eigenschappen. Genezende aroma’s werken via reukreceptoren op het zenuwstelsel en het hele lichaam als geheel. Het lijkt op een bloem, maar in werkelijkheid is het een groene dokter in een pot!

Mis niet

Geranium

Het is moeilijk te zeggen waarom de Sovjetregering geranium (pelargonium) tot een burgerlijke bloem heeft verklaard. Toen geranium 400 jaar geleden vanuit Zuid-Afrika naar Europa werd gebracht, was het in grote mode in aristocratische huizen. Dit blijkt uit de namen van de eerste gecultiveerde variëteiten – “Queen Victoria”, “King Albert”, “King Edward VII”.

In de loop van de tijd verhuisden geraniums van paleizen naar zolders en kelders en werden ze de bloem van de armen in de stad. Mensen hebben gemerkt dat deze geweldige plant dampen en vocht lijkt te absorberen, stilstaande lucht reinigt en verfrist. De geur van geranium is echt niet alleen aangenaam, maar ook genezend.

Toen het uit de vensterbanken werd verdreven, nam de incidentie van griep 8-9 keer toe!

Sommige soorten geraniums ruiken naar citroen, munt en zelfs rozen. Het citroenaroma versterkt het lichaam, het muntaroma kalmeert en ontspant, het roze aroma maakt de leden van het huishouden meegaander en vriendelijker.

Probeer comfortabel in een stoel naast een geranium te zitten en blijf 5-20 minuten rustig zitten. Zo’n dagelijkse aromatherapiesessie voorkomt luchtweginfecties, en als het ’s nachts wordt gedaan, verlicht het slapeloosheid en brengt het aangename dromen met zich mee.

Maar onthoud: als de geur van geranium vervelend is, inhaleer je hem krachtig en zonder enig plezier, dan is dit niet jouw bloem en zul je op zoek moeten gaan naar een ander middel tegen slapeloosheid.

Geranium houdt trouwens van licht: plaats hem op ramen op het zuiden en oosten, geef matig water. Bewaar hem in de winter gewoon in een koele en slecht verlichte kamer: in deze tijd van het jaar rust hij en kan hij zelfs al zijn bladeren afwerpen, maar in de lente begint een periode van actieve groei en wordt de plant weer groen.

Citrus

Citroen-, mandarijn-, grapefruit- en sinaasappelbomen vullen het huis met essentiële oliën, en niet alleen tijdens de bloei: er komt een licht verfrissend aroma uit hun bladeren. Het versterkt, verhoogt de weerstand van het lichaam tegen luchtweginfecties, verbetert de stemming, heeft een antistresseffect, kalmeert en zorgt voor een goede slaap.

Agave

Nog maar een halve eeuw geleden stond deze bloem in bijna elk huis: op de vensterbank van mijn grootmoeder. Ze veegde voorzichtig de vlezige, groengrijze bladeren bedekt met scherpe doornen af ​​met een natte doek en zei: “Jij bent onze genezer!” Het sap van deze plant geneest inderdaad bijna alles – van een loopneus tot snijwonden en schaafwonden.

De genezende eigenschappen van aloë vera waren al bekend in het oude Egypte, Griekenland en Rome. Tegenwoordig zijn er in agave al een aantal stoffen ontdekt die een gunstig effect hebben op de werking van het maag-darmkanaal en een choleretisch effect hebben.

Aloë-sap heeft bacteriedodende en bacteriostatische eigenschappen: het is actief tegen een aantal micro-organismen: stafylokokken, streptokokken, E. coli en dysenterie coli. Daarom heeft het een genezende werking op kleine brandwonden, etterende wonden en abcessen.

Het sap extraheren is een eenvoudige procedure. Het is noodzakelijk om de onderste bladeren van de plant af te snijden, ze af te spoelen met koud water, ze met een mes in kleine stukjes te verdelen en door kaasdoek te persen of door een sapcentrifuge te halen. Vervolgens worden er lotions van gemaakt: 1-2 theelepels sap per procedure.

Kalanchoë

Het koude seizoen is een tijd van vitaminetekort. Maar als je Kalanchoë geveerd of Kalanchoë Degremon thuis hebt, is een vitaminetekort geen probleem. Niet voor niets wordt deze meerjarige groenblijvende plant met sappige stengels en bladeren kamerginseng genoemd. De bladeren zijn een echte opslagplaats van de meest heilzame stoffen voor de gezondheid. Wat hier ontbreekt: vitamine C en flavonoïden, sporenelementen, organische zuren – appelzuur, oxaalzuur, azijnzuur, citroenzuur… Weinig mensen weten dat de bladeren van twee soorten Kalanchoë als voedsel kunnen worden gebruikt (toegevoegd aan vinaigrettes en aardappelsalades).

Kalanchoë kan met niets worden verward: bij een volwassen plant worden broedknoppen – “baby’s” – gevormd in de inkepingen van de bladeren. Van elke dergelijke “baby” kan in anderhalve maand een nieuw exemplaar van maximaal 10 cm hoog met 4-6 bladeren groeien.

Mirte

Wetenschappers hebben mirte de titel van kampioen voor gezondheidsbevorderende effecten bij kamerplanten toegekend. Ze hebben tien jaar lang onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van zijn essentiële oliën. 2-3 kleine struiken die in een kamer van 30 m2 groeiden, verminderden het aantal schadelijke microben in de lucht met 40%. Er waren er niet meer binnen een straal van 5 m van de plant, en als gevolg daarvan begonnen leden van families waarin mirte was geplant 70% minder vaak ziek te worden. Degenen die de infectie wel opliepen, hadden er in mildere vorm last van en kwamen sneller weer op de been.

Chlorophytum

Degenen die deze bloem kweken, hebben 2-3 keer minder kans op astma. Het is een vaste plant met smalle tweekleurige bladeren en talrijke hangende scheuten. Hij absorbeert gretig de meeste vluchtige verontreinigende stoffen, waaronder stikstofverbindingen en zware metalen.

Uit onderzoek is gebleken dat deze geweldige bloem de lucht beter zuivert dan welke andere airconditioner dan ook! En het allerbelangrijkste: hoe slechter de sfeer in huis, hoe beter deze is. De dampen van een koekenpan waarop iets is verbrand, de verbrandingsproducten van keukengas, de uitlaatgassen van auto’s die door het raam het appartement binnen worden gezogen, formaldehyde uitgestoten door nieuw meubilair – chlorophytum heeft er niets mee te maken!

In een sterk vervuilde luchtomgeving groeit hij veel sneller en produceert hij meer scheuten. Beschouw dit als een soort test voor de netheid van uw huisatmosfeer: als chlorophytum actief aan het bushen is, betekent dit dat er iets mis is met de lucht – het appartement moet vaker worden geventileerd en nat worden schoongemaakt.

Koop meerdere planten: 4-5 chlorophytum-struiken op een oppervlakte van 10 m2 kunnen de lucht met 70-80% van verschillende onzuiverheden zuiveren. Deze plant is pretentieloos, niet veeleisend voor de grond, maar houdt van vocht. Als je hem regelmatig water geeft en hem in de keuken plaatst, waar de lucht meestal slechter is dan in de rest van het huis, zullen er snel scheuten verschijnen – een bosje bladeren met wortels. Scheid ze en plant ze, nadat ze een dag of twee in water hebben gestaan, in potten.

Trouwens, chlorophytum reinigt niet alleen de lucht van schadelijke stoffen, maar desinfecteert deze ook dankzij plantenantibiotica – fytonciden. Naast hem heb je dus een grotere kans om seizoensinfecties te voorkomen, en als je toch verkouden wordt, helpt hij je sneller te herstellen.

Mis niet

Wij zorgen voor de juiste zorg

Kamerplanten trekken op een verbazingwekkende manier stof aan. De laag vertraagt ​​de toegang van zonlicht tot de bladeren met 2 keer. Hierdoor beginnen de bloemen te verdorren en te stikken. Het is slecht voor hen, en niets goeds voor ons! Geranium, die de lucht niet slechter ioniseert dan de kroonluchter van Chizhevsky, verliest bijvoorbeeld zijn genezende eigenschappen en wordt een kinderkamer.

  • Bedek de grond in de pot met een plastic zak en geef de plant voorzichtig water met regen uit een douche, een gieter met verspreide gaten of een spuitfles om de was nat te maken. Verwijder vervolgens de zak en laat de bloem tot de avond op een schaduwrijke plek staan, zodat het water uit de bladeren langzaam verdampt – dan komen er geen witte strepen meer op. Als een ongedroogde plant onmiddellijk op een zonverlichte vensterbank wordt gezet, veranderen de waterdruppels onmiddellijk in vergrootglazen: de stralen die erop vallen, zullen de bladeren verbranden.
  • Giet niet te veel water onder de bloemen – vocht bevordert de groei van schimmels, en dit is een sterk allergeen! Heeft u een witachtige of oranje aanslag opgemerkt aan de binnenkant van de pot of op de grond? Herplant de bloem in een andere grond – de oude is beschimmeld.

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar