Niet alle Slowaken herinneren zich deze groente uit de tuin van hun grootmoeder: de waarde ervan kan niet eens worden gekwantificeerd!

Okrúhlica is een groente die veel Slowaken om onbekende redenen vermijden.

Tegelijkertijd is dat zo een uitstekende bron van waardevolle voedingsstoffen die een gunstig effect hebben op onze gezondheid.

Van de vele groenten die op onze tafel beschikbaar zijn, verdient er één onze aandacht.

Het is een goedkope en gemakkelijk verkrijgbare groente en het portaal onthulde: waarom we het niet over het hoofd mogen zien.

Het is tijd om deze schat van de natuur, waarvan de waarde voor de gezondheid absoluut onderschat wordt, eens nader te bekijken.

Een schat onder de groenten

Rond of raap (Brasica rapa L.) behoort tot de koolfamilie.

Onze overgrootouders kenden het al als een taai gewas dat zelfs onder zwaardere omstandigheden kan worden geteeld, bijvoorbeeld op grotere hoogte en op koudere plaatsen.

In de Middeleeuwen was deze groente wijdverspreid in Europa, waar het een van de basisvoedingsmiddelen was.

Het was ook erg populair omdat het gewas twee keer per jaar geoogst kon worden: in de herfst en vóór de zomer.

De knollen zijn zelfs in de wintermaanden goed houdbaar.

Van de jonge bladeren kunnen we een smakelijke salade maken.

Het kan vergelijkbaar smaken radijs of koolrabi.

In tegenstelling tot radijs prikt hij helemaal niet, hij is sappig en heeft een milde boterachtige smaak.

De cirkel is een uitstekende bron van vezelsbevordert de regelmaat van het ledigen, voorkomt constipatie en ondersteunt de gezondheid van de darmmicroflora.

Het helpt ook een gevoel van volheid te behouden, wat nuttig kan zijn bij gewichtsbeheersing.

Het is ook een goede bron van vitamine C, die ondersteunt het immuunsysteem en speelt een belangrijke rol bij de vorming van collageen, heeft een positieve invloed op de conditie van de huid.

Deze vitamine helpt ook bij het bestrijden van vrije radicalen, wat het risico op sommige chronische ziekten kan verminderen.

Deze groenten bevat ook antioxidantenwat kan helpen oxidatieve stress te verminderen en celbeschadiging te voorkomen.

De in koolzaad aanwezige nitraten worden in het lichaam omgezet in stikstofoxiden, die vervolgens een gunstige werking hebben op de bloedsomloop en kan de bloeddruk verlagen.

Een rondje voor de gezondheid, wat kan het doen?

  • hoog gehalte aan vitamines en voedingsstoffen,
  • een hoog calciumgehalte maakt het assistent bij de behandeling van fracturen en preventie van osteoporose,
  • hoog gehalte aan plantensterolen, die goed zijn preventie van arteriosclerose,
  • rijk aan antioxidanten, ze verwijderen schadelijke vrije radicalen uit het lichaam,
  • versterkt de immuniteit,
  • helpt bij gewichtsverlies,
  • verbetert en versnelt de spijsvertering en stimuleert de darmactiviteit,
  • kankerpreventie (dit kan worden toegeschreven aan het hoge gehalte aan antioxidanten en het positieve effect op de activiteit van het spijsverteringskanaal en de darmen),
  • cardiovasculaire gezondheid – verbetert de flexibiliteit van de bloedvaten, helpt kalkafzettingen te verwijderen en verbetert zo hun doorgankelijkheid
  • diuretische effecten – vaker eten kan zelfs kleine nierstenen helpen oplossen,
  • ontstekingsremmende eigenschappen zijn effectief bij de behandeling van astma en het onderdrukken van astmasymptomen,
  • Raapbladeren zijn een rijke bron luteïne, carotenoïde, dat de ooggezondheid ondersteunt en oogziekten zoals maculaire degeneratie en cataract voorkomt,
  • veroudering vertragen – de antioxidanten in raap hebben het vermogen om vrije radicalen te bestrijden, celbeschadiging te voorkomen en veroudering te vertragen.

We kunnen de ronde op verschillende manieren gebruiken.

Het kan vers worden gegeten als radijs of worden gekookt in de vorm van een salade, pap of gestoomd.

Je kunt de bladeren ook eten, ze zitten boordevol vitamines en voedingsstoffen en zijn uitstekend in bijvoorbeeld salades.

Uitstekend geschikt om af te vallen

De ronde bestaat uit 91% water. De rest bestaat uit 0,3% eiwit, 6,1% stikstofvrije extracten, 1,1% vezels en 0,8% as met het grootste aandeel kalium.
Deze samenstelling geeft al aan dat het zeer gezond, licht en zelfs geschikt is voor reductiediëten. Snijd het in soep in plaats van aardappelen, bereid het als puree, maar bak het – het is erg lekker en heerlijk.

Spoelworm is niet geschikt voor mensen met een galblaasontsteking.

Bieten zijn ook een goede bron van vitamine K, wat essentieel is voor een goede bloedstolling en gezondheid van de botten.

Glucosinolaten, die ook in bieten voorkomen, zijn zwavelverbindingen waarvan onderzoek de potentie heeft gelinkt antikankereffect en ontgifting van het lichaam.

Ten slotte zijn bieten een goede bron van kalium, dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de bloeddruk, een goede spierfunctie en het handhaven van de vochtbalans in het lichaam.

Hoge kaliumspiegels in de voeding ze kunnen een beroerte en hartziekten helpen voorkomen.

Hoe kunt u raap in uw dieet opnemen?

Rauw

Een rauw rondje is een perfecte aanvulling in salades of sandwiches.

Het kan ook in dunne plakjes snijden en serveer als tussendoortje.

Gekookt

Gekookte raap heeft een mildere smaak dan rauw.

Het kan worden geserveerd met mierikswortelsaus, mayonaise of yoghurt.

Gebakken

Gebakken raap wel knapperig van buiten en zacht van binnen.

Het kan worden geserveerd met uw favoriete kruiden of specerijen.

In de soep

De ronde is ook uitstekend in soepen.

Naar de vulling

Het kan ook worden gemaakt van rapen vulling.

Zoals u kunt zien, is het een groente die de moeite waard is om in uw dieet op te nemen.

Is een rijk aan waardevolle voedingsstoffendie een gunstig effect hebben op onze gezondheid.

Eet smakelijk!

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar