Mijn hout gaat 100% langer mee. Een geweldige truc zal er meer warmte uit halen en je zult duizenden kronen besparen

Hoewel velen dat niet denken, is verwarmen met hout in Tsjechië nog steeds enorm populair. Naast het aangename gevoel van tijd doorbrengen bij de open haard, kunt u op deze manier veel geld besparen tegen de huidige energieprijzen. Het is waar dat verwarmen met hout relatief goedkoop kan zijn, maar je moet wel weten hoe je dat moet doen en niet letterlijk onnodig geld verbranden.

Kies het juiste hout

De belangrijkste factor is het kiezen van het juiste hout voor verwarming. Voor langdurige verwarming is hardhout het beste, dat is zeer stabiel en brandt langer. Dergelijk hout is bijvoorbeeld acacia of eikenhout. Zachter hout warmt sneller op en verwarmt uw kamer eerder. Het is ook geschikt om vuur te maken. Maar ook hout aangetast door de schorskever, dat droog is, is geschikt.

Een grote fout die veel mensen maken, is echter het gebruik van vochtig of vochtig hout. Je bent misschien blij dat het je vangt, maar de calorische waarde is aanzienlijk lager. Hout met een maximaal vochtgehalte van 20% is optimaal om te verbranden. Droog hout brandt beter, maar dat is nog niet alles. Het produceert ook minder uitstoot en roet.

Wij kiezen voor eikenhout als we een geleidelijke en geleidelijke toevoer van warmte willen, maar dan over een langere periode. Integendeel, we grijpen naar sparrenhout als we een snelle verbranding en een hoge intensiteit nodig hebben.

Foto: Shutterstock

Hoe je het beste kunt verwarmen

Hardhout voor verwarming kenmerkt zich door een hogere dichtheid, waardoor het zwaarder is en aanzienlijk langzamer brandt. Het is daarom erg populair in Tsjechië en mensen grijpen er vaak naar. Maar om deze redenen is het meestal ook duurder.

Voor verwarming gebruiken we meestal vooral haagbeuk, es en beuk, die ook andere voordelen hebben. Ze bevatten een kleinere hoeveelheid tannines, waardoor ze veel minder kachels, open haarden en schoorstenen verstoppen.

Lees ook:

Acacia is ook uitstekend, omdat het je heel lang zal laten branden. Het is echter waar dat het moeilijker is om te ontsteken. Daarom is het goed om een ​​paar stukken zacht hout te hebben om op te warmen en dan hard hout toe te voegen. Hierdoor behaalt u de beste resultaten, ook qua kosten.

Foto: Shutterstock

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar