Korrel voor korrel en je krijgt… een schokkende elektriciteitsrekening. Tenzij je een makkelijke manier kent

In tijden van stijgende energieprijzen zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om de woonlasten te verlagen. Veel mensen proberen de lichten uit te doen in onbezette kamers en elektrische apparaten uit te schakelen als ze niet worden gebruikt. Veel apparaten die uitgeschakeld zijn, kunnen echter nog steeds stroom uit het stopcontact halen. Hoe is het mogelijk?

Foto: shutterstock/Reddogs

Moderne huishoudelijke apparaten en elektronica, zoals de tv, gaan pas in de stand-bymodus als ze uitgeschakeld zijn, waarbij ze nog steeds elektriciteit van het elektriciteitsnet afnemen. De hoeveelheid verbruikte elektriciteit is klein, maar we moeten niet vergeten dat er nog veel meer van zulke stille “dieven” van energie in onze huizen zijn – als ze in het geheim werken, putten ze onze portemonnee uit, verhogen ze de rekeningen, soms aanzienlijk. Door de tv los te koppelen van het stopcontact kunnen we ruim 10 euro per jaar besparen. Een beetje? Ja maar vergeet niet dat dit bedrag moet worden vermenigvuldigd met het aantal apparatendie elektriciteit stelen in de slaapmodus.

Korrel voor korrel en je creëert een heuvel

Een oplader die in een stopcontact blijft zitten, kan nog steeds stroom verbruiken, zelfs als deze niet op een apparaat is aangesloten. Hoewel het stroomverbruik van de oplader zonder dat het apparaat is aangesloten is meestal erg laag, dit wordt “standby-stroom” genoemd. De waarde van dit verbruik is afhankelijk van het ontwerp van de oplader, maar bij de meeste moderne apparaten is het een kleine waarde, vaak minder dan 1 watt. Als u echter gedurende een lange periode meerdere opladers in de stopcontacten laat zitten, kan de tol oplopen en leiden tot een kleine maar merkbare toename van het energieverbruik.

Velen van ons vinden het ’s nachts opladen van onze telefoon een handige oplossing. Maar onthoud dat zelfs als u uw telefoon niet gebruikt, dit niet betekent dat de batterij volledig opgeladen blijft. Systeemsoftware en sommige applicaties zullen de hele tijd actief zijn. Het resultaat is dat wanneer het batterijniveau zelfs maar 1 procent daalt, de telefoon onmiddellijk opnieuw begint met opladen. In dergelijke situaties zal de lader continu stroom afnemen in een hoeveelheid die overeenkomt met de huidige oplaadbehoeften.

Foto: shutterstock/Lee Charlie

Een ander apparaat dat stroom verbruikt nadat u op het pictogram “afsluiten” hebt gedrukt, is de computer. Een computer die is uitgeschakeld maar wel aan blijft staan, kan nog steeds stroom verbruiken om bepaalde componenten van stroom te voorzien of om een ​​netwerkverbinding in de slaapstand te behouden. Op dezelfde manier kan een monitor, zelfs als deze is uitgeschakeld, een kleine hoeveelheid stroom verbruiken als deze op een voedingsbron aangesloten blijft.

Apparaten waarvan zelden wordt vermoed dat ze elektriciteit stelen, hebben ook een impact op onze rekeningen. Het koffiezetapparaat kan, net als veel andere elektrische apparaten, een kleine hoeveelheid elektriciteit verbruiken, zelfs als het uitgeschakeld is. Dit is afhankelijk van het specifieke model. Veel moderne apparaten zijn ontworpen om het stroomverbruik te minimaliseren wanneer ze zijn uitgeschakeld, maar sommige oudere modellen gebruiken mogelijk nog steeds stroom. Om het elektriciteitsverbruik volledig uit te sluiten, kunt u het koffiezetapparaat het beste na gebruik loskoppelen.

Een magnetron kan een kleine hoeveelheid elektriciteit verbruiken, zelfs nadat deze is uitgeschakeld, als de stekker nog in het stopcontact zit. Magnetronovens hebben vaak digitale displays, klokken en andere functies die constant vermogen vereisen om goed te kunnen functioneren. Hetzelfde geldt voor ovens en sommige multifunctionele apparaten. reclame

Foto: Pixabay/blandinejoannic

Deze laatste, d.w.z. keukenmachines, verbruiken meestal geen elektriciteit als ze uitgeschakeld zijn. De meeste robots hebben geen stand-bymodus of functies die continu stroom vereisen nadat het apparaat is uitgeschakeld. Het zijn meestal eenvoudige elektrische apparaten die alleen elektriciteit verbruiken als ze zijn ingeschakeld. Als uw keukenmachine echter digitale displays, klokken of andere geavanceerde functies heeft die onafhankelijk van het hoofdmechanisme werken, kan er een laag stroomverbruik optreden wanneer het apparaat niet in gebruik is.

Hoewel het stroomverbruik in de stand-bymodus doorgaans erg laag is, kan dit oplopen, vooral als er altijd meerdere apparaten zijn aangesloten. Daarom is het de moeite waard eraan te denken om huishoudelijke apparaten en elektronica los te koppelen – het verschil in het bedrag aan rekeningen kan ons aangenaam verrassen.

Redactie Passie in jou.

Gerelateerde artikelen:

Wat gebeurt er als je water meerdere keren kookt? Wij zullen het uitleggen

Zo maak je de lekkerste vaatwastabletten. Die uit de winkel gebruik je niet meer

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar