Moet je het voedsel echt eerst laten afkoelen voordat je het invriest?

Of je nu je eerste kookexperimenten maakt of veel ervaring hebt, je hebt je ongetwijfeld gerealiseerd dat de keuken veel geheime tips verbergt die maar weinigen kunnen uitleggen. En zo merk je dat je gewoontes volgt die je hebt gehoord of gezien, zonder te weten hoe ze precies werken en of ze uiteindelijk echt nuttig zijn. Eén daarvan is om warm eten op kamertemperatuur te laten komen voordat je het in de koelkast legt of invriest.

Volgens analyses van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) is dit proces helemaal niet nodig, omdat koeling het voedsel sneller zal afkoelen en zelfs de groei van bacteriën zal voorkomen.

Deze tactiek is echter niet op alle voedingsmiddelen van toepassing, omdat vloeistoffen, zoals soepen, de temperatuur van de koelkast kunnen verstoren en uiteindelijk de rest van het voedsel dat u erin bewaart, kunnen beïnvloeden. “Om een ​​veilige temperatuur in de koelkast te behouden, moeten de meeste voedingsmiddelen, vooral de natte, vóór opslag tot bijna kamertemperatuur worden gekoeld”, zeggen experts.

Wanneer is het precies het juiste moment om ze in de koelkast te leggen?

Als algemene vuistregel geldt het volgende: voedsel moet binnen twee uur worden gekoeld tot 70 graden en vervolgens binnen vier uur tot 41 graden of lager worden gekoeld om bacteriegroei te voorkomen.

Voor een betere kwaliteit bij toekomstig gebruik moet u het voedsel in principe binnen twee uur na het stoppen met koken in de koelkast bewaren. Als het desondanks moeilijk is om het voedsel te koelen om het in te vriezen, zijn hier enkele manieren die u kunt volgen:

Koudwaterdouche

Nadat u het voedsel in een kom heeft gedaan, dompelt u het half onder in ijswater. Draai het een paar keer rond om het sneller af te koelen. Let op, je hoeft hem niet helemaal in het water onder te dompelen, omdat de inhoud dan per ongeluk nat kan worden.

Verdeel het in kleinere porties

Als je een grote koelkast hebt, verdeel dan het voedsel in kleinere porties en plaats de hagelslag erin, in plaats van de hete pot erin te zetten, wat de algehele temperatuur beïnvloedt. Het risico dat andere voedingsmiddelen worden aangetast, is dus veel kleiner.

Haal het voedsel van de kookplaat zodra u klaar bent met koken

Om voedsel sneller en veiliger af te koelen, is het niet voldoende om het simpelweg uit de hete oven of oven te halen als u stopt met koken. Het is goed om het direct uit de hete kookpot te halen en minimaal een uur op borden of kommen te plaatsen zonder ze af te dekken met een deksel erop.

Profiteer van de hulp van de wind

De koude lucht zal je zeker helpen de temperatuur van je eten te verlagen. Zelfs als u geen ventilator bij de hand heeft in uw keuken, kan raamlucht net zo goed werken. Dus haalde hij het hete eten van de pyrex naar een ondiepe schaal en zette het bij het raam. Zorg er uiteraard voor dat u er niets in laat vallen.

vorm.gr

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar