De meeste mensen gebruiken er maar twee: die voor fijn en grof raspen, en hoe zit het met de andere? Waar is de frees voor en wat is het onderdeel met de “spikes”?
De meesten gebruiken alleen fijne en grove raspen. Er worden bijvoorbeeld wortels en bieten voor soep op gehakt, maar ook zachte kazen. Een fijne, kleine rasp is bedoeld voor harde kaas, maar ook voor fruit en groenten. Er kan voedsel op geplet worden om er een puree van te maken voor bijvoorbeeld baby’s.
Hetzelfde is het geval met het hakken van eieren voor mimosasalade. Het is niet geschikt voor zacht voedsel, omdat dit eenvoudigweg “uitsmeert” op het oppervlak.
Aan de vierde kant zijn er in de regel “pieken”. Dit deel voor het raspen van voedsel wordt het minst gebruikt en velen weten niet eens waar het voor dient. De “spikes” zijn bedoeld voor het fijnhakken van zeer harde levensmiddelen, zoals oud brood, noten en kruiden. Je kunt ook gember of knoflook raspen als je geen speciaal gereedschap hebt om ze fijn te hakken.