Waterkefir zit boordevol probiotica en is in enkele minuten gemaakt

Waterkefir is een drankje waar je verliefd op zult worden en je lichaam zal dankbaar zijn voor de krachtige gezondheidsvoordelen. Het is een gefermenteerde drank die lijkt op kombucha – meestal licht koolzuurhoudend. Waterkefir wordt gefermenteerd met levende waterkefirkorrels, die eigenlijk uit een cactus komen, en geeft ons een enorme dosis natuurlijke probiotica.

Waterkefir is totaal anders dan melkkefir. Het is niet alleen een zuivelvrij probioticum, het is ook glutenvrij.

De waterkefirkorrels “voeden” zich met suiker en metaboliseren (consumeren) de suiker, waardoor de uiteindelijke drank zeer weinig suiker bevat.

Het duurt letterlijk minuten om te bereiden, maar je moet natuurlijk wel geduld hebben voordat het gaat gisten.

Kefirkorrels worden niet verkocht, maar cadeau gegeven. Zoek in de voedselfermentatiegroepen – je zult snel iemand vinden die je waterkefir kan sturen.

Zo maak je dit supergezonde drankje

Benodigde ingrediënten:

1/2 kopje levende kefirkorrels
8 kopjes kraanwater
1/2 kop biologische rietsuiker, kokosnoot of een mengsel van beide (deze wordt gemetaboliseerd door de kefirkorrels, zodat deze niet in de uiteindelijke drank terechtkomt)
2 schijfjes citroen (optioneel)
2 biologische pruimen (of dadels of ander gedroogd fruit) naar wens

Voor fermentatie 2:
1-2 kopjes vers fruit naar keuze (kan ook ingevroren worden)
Optionele toevoegingen – verse gember, kruiden

Benodigde uitrusting:

3 potten van elk 2 liter
Kunststof zeef
Keukenhanddoek of theedoek

Voor het suikermengsel: (optioneel, maar zeer voedzaam voor je kefirkorrels)

1 kopje rietsuiker
1/2 kopje kokossuiker
1/4 theelepel zeezout

Methode van voorbereiden:

Fermentatie 1:

1. Vul twee van de potten met 4 kopjes lauw kraanwater. Voor de zekerheid kun je het koken en laten afkoelen.

2. Voeg aan elk mengsel 1/4 kopje suiker toe, roer om de suiker op te lossen.

3. Voeg 1/4 kopje kefirkorrels toe aan elke pot.

4. Voeg 1/4 kefirwater toe aan elke pot (je kunt dit uiteraard na de eerste batch doen).

5. Voeg 1 schijfje citroen toe aan elke pot.

6. Voeg aan elke pot 1 pruim toe of een paar rozijnen of ander gedroogd fruit. Het moet biologisch zijn, zonder onzuiverheden.

7. Bedek de twee potten met een dunne theedoek of kaasdoek en laat ze 2-4 dagen op een relatief donkere plaats staan. 2 dagen als het warm is, 3-4 dagen als het koud is. Deze periode van 2-4 dagen zorgt ervoor dat de bonen de suiker kunnen “opeten”, zodat het grootste deel van de suiker daadwerkelijk wordt gemetaboliseerd en niet in de drank zelf terechtkomt. Als je wilt dat het water zo ver komt dat het een beetje zoet en aangenaam pittig is, proef dan het drankje voordat je doorgaat naar de volgende stap. Als het te zoet smaakt, is het nog niet klaar. Als het koud is, duurt het langer.

8. Na 2-3 dagen zal de kefir lichtjes gisten, de smaak zal scherp of licht zuur zijn, maar er is nog een stap die hem klaar maakt om te eten en licht koolzuurhoudend is.

Fermentatie 2:

9. Maak je derde pot klaar en doe er 1-1 1/2 kopjes vers, rijp fruit in – perziken, mango’s, ananas, pruimen, druiven, appels, peren, bessen. Voeg eventueel een paar dunne plakjes gember of verse munt of tijm toe. Of voeg 1 kopje vruchtensap toe – vooral lekker in de winter als vers fruit beperkt is.

10. Zeef de twee potten met fermenterend kefirwater in de derde schone pot met de verse bessen erin, zeef de kefirkorrels eruit (zet ze opzij), gooi de citroen en pruimen erbij, vul de schone pot (met de bessen erin ), laat 1-2 cm vanaf de bovenkant vrij. Dek vervolgens goed af met een deksel en laat nog eens 24 uur staan. Laat de dop af en toe even los, vooral als het warm is. Houd er rekening mee dat als je hem ongeopend laat, het bruisen erin kan ontploffen.

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar