Een pizza met een bijzonder zeevruchtenkarakter.
Materialen
Voor het deeg
25g Verse gist
250g water lauw
400g harde bloem
1 theelepel. zoet zout
Voor de pizza
1 kopje roomkaas
1 teentje knoflook, gesmolten
een beetje olijfolie
3 lente-uitjes, fijngehakt
1 venkel, in dunne plakjes gesneden (en de venkelbladeren fijngehakt)
1/4 theelepel. gemalen zoete venkelzaadjes
200g gerookte zalm, in stukjes
250g garnalen dun, gekookt en schoongemaakt (bevroren en ontdooid)
schil van 1-2 citroenen + een beetje sap
½ kopje olijfolie
wat kappertjes
Procedure
Los de gist op in 1-2 eetlepels warm water en voeg 2 eetlepels bloem toe om een papje te maken. Dek af en wacht tot het omhoog komt. Zet een half kopje bloem opzij en giet de rest in een kom. Voeg langzaam het gistmengsel toe en vervolgens het warme water en het zout, al roerend om te homogeniseren. Kneed minimaal 10 minuten met de bloem die je hebt gereserveerd.
Wanneer het deeg elastisch wordt, verdeel het in 4 ballen, bedek ze met een handdoek en laat ze ongeveer 2 uur rijzen en in volume verdubbelen. Open vervolgens elke bal deeg met je handen om het uit te spreiden en een vrij dun deeg te maken.
Meng de olijfolie met de citroen, de citroenschil, de helft van de venkelblaadjes en het gemalen venkelzaad. Doe de zalm en garnalen in een kom, giet de aromatische olijfolie erover en laat de ingrediënten marineren.
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een middelgrote bakvorm licht in en leg het pizzadeeg erin. Je maakt het recht met je vingers.
Meng de roomkaas met de gesmolten knoflook en de overgebleven venkel en verdeel het mengsel over het deeg. Leg hier en daar dunne plakjes venkel op en zet de pizza in de oven om te bakken. Verlaag na 10 minuten de temperatuur naar 180°C en bak verder tot de pizza roze kleurt.
Als de pizza gaar is, giet je deze af en verdeel je de gemarineerde stukjes zalm en garnalen er gelijkmatig over. Snij de pizza in stukjes en serveer bestrooid met wat gehakte kappertjes.
olijfmagazine.gr