Dit recept van Stelios Parliaros voor kourabiedes bevat gekarameliseerde amandelen die ze zeker nog onweerstaanbaarder zullen maken!
Materialen
Voor 1 kg
Voor geklaarde boter
300gr. geklaarde boter (van 400-450 g boter)
Voor de curabies
110 gr. poedersuiker
1 vanillestokje
600gr. meel
½ theelepel. zoet bakpoeder
30 gr. zwarte rum
Voor de gekarameliseerde amandelen
75 gr. suiker
60 gr. water
150 gr. amandel wit
Procedure
Voor het boterklaringsmiddel: Snijd de boter in stukjes en laat deze au bain-marie of in de magnetron smelten zonder te roeren. Verwijder de pure boter van het oppervlak en scheid deze van de melk. Laat de pure boter een tijdje in de koelkast staan zodat deze bevriest.
Voor de kourabiedes: Klop de boter in de mixer op hoge snelheid gedurende ongeveer 20 minuten. Hoe meer we het verslaan, hoe beter het deeg zal zijn. Splits met een scherp mes het vanillestokje en giet de zaadjes samen met de gezeefde bloem en bakpoeder in het mengsel. Blijf kloppen en voeg de rum en gekarameliseerde amandelen toe.
Klop nog 2-3 minuten tot het deeg ontstaat. Vorm balletjes van 15 g. in ronde koekjesvormers. Bak in een voorverwarmde oven op 170°C gedurende 20-25 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze heel goed afkoelen. Stoom de kourabiedes en leg ze op een bord.
Voor de gekarameliseerde amandelen: Bevochtig de suiker in een kleine pan met water en zet deze op het vuur. Kook tot de siroop een temperatuur van 116°C bereikt, giet er dan de amandelen bij en roer voortdurend. Eerst beginnen ze met suikeren. Blijf mixen tot ze karamelliseren.
Zodra ze goed gekarameliseerd zijn, spreid je ze uit op antiaanbakpapier of een siliconenoppervlak en laat je ze afkoelen.
olijfmagazine.gr