Hoe de verschillende soorten aardappelen te koken

Aardappelen worden over het algemeen beschouwd als een eenvoudig maar voedzaam voedsel. Natuurlijk zijn er duizenden soorten aardappelen, en net als de chef-kok die ze bereidt, is elke aardappel uniek. Maar omwille van de eenvoud kunnen onze smakelijke, knolachtige vrienden worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: zetmeelrijk, wasachtig en veelzijdig. De textuur van de aardappel die je kiest is de belangrijkste factor als het gaat om het koken ervan; een aardappel die in de pan knapperig wordt gebakken, is anders dan een aardappel die wordt gekookt voor aardappelsalade. Zetmeelrijke aardappelen zwellen op als ze worden gekookt, terwijl water in hun cellen sijpelt, waardoor een kruimelige consistentie ontstaat. Dit maakt ze perfect om te bakken of braden, waarbij ze onmiddellijk opzwellen en de smaak absorberen. Vastkokende aardappelen stoten daarentegen overtollig water af, zodat hun textuur beter blijft zitten als ze worden gestoofd of gebakken.

Rode aardappelen (met gele kern)

Rode aardappelen onderscheiden zich door hun delicate textuur en delicate smaak. Ze vallen in de wasachtige categorie en zijn geschikt om te koken en te gebruiken in salades of ovenschotels. Ze geven een romig laagje aan de feestelijke winteraardappelsalade met erwten en augurken, maar zijn net zo mals in de klassieke uitvoering van varkensvlees en aardappelen.

A

Paars

Paarse aardappelen hebben dankzij de anthocyanen in de samenstelling een koninklijk gekleurde kern en zijn dus naast esthetisch aantrekkelijk ook rijk aan antioxidanten. Versterk deze kleur in bietensoep of gebruik ze in een extravagante aardappelsalade.

Fel rood

Met hun dunne rode schil en romige roze kern is wat je ziet echt wat je krijgt. Het heeft een wasachtige textuur en een aardse, rijke smaak. Daarom is hij ideaal om op hoge temperatuur te koken, zodat je hem zonder zorgen in folie kunt grillen.

Zoete aardappel

Je kunt de schil van de zoete aardappelen, ook wel zoete aardappelen genoemd, laten zitten als je ze gaat bakken of braden. Schil ze anders, maar houd er rekening mee dat ze beginnen te verkleuren. Laat ze daarom in koud water weken tot het tijd is om te koken.

Yukon Goud (normaal)

Yukon is een veelzijdige aardappel, met een vrij hoog zetmeelgehalte. Je kunt hem dus gerust verwerken in je favoriete aardappelgerechten en je kunt er zeker van zijn dat iedereen daarna vol zit. Zet in op aardappelroomsoep, hete pot of ovenschotel en vergeet de kruiden niet, want Yukon gold wordt niet gekenmerkt door een uitgesproken smaak.

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar