Deze taart, rijk aan smaak, combineert perfect vlees met groenten en is een eersteklas voorstel voor een lichte lunch thuis of op kantoor. Als je er een groene salade bij eet, zit je echt vol…
klaar in 1:45
van Ioanna Stamoulos
Materialen
1 pakje taartbodemvellen
olijfolie om de bladeren in te vetten
Voor de vulling
500g gehakt
1 grote aubergine, in blokjes van 1 cm gesneden
1 prei (alleen het witte gedeelte) in de lengte gesneden en in plakjes gesneden
1 fijngesneden ui
1 in blokjes gesneden groene paprika
1 Florin-peper, in blokjes gesneden
2 tomaten geraspt op een rasp
1 theelepel. tomatenpuree soep
1 kopje rode wijn
1 bosje peterselie, gehakt
1 kaneelstokje
1½ kopje olijfolie
Zout peper
Voor de afwerking
1 kopje volle melk
2 eieren
1 koffiekopje olijfolie
1 theelepel. sesam soep
Procedure
Verhit 1/3 van de olijfolie en bak de aubergines tot ze zacht zijn. Haal het eruit met een schuimspaan, voeg nog een beetje olie toe en doe de ui, prei en paprika in de pan. Bak tot ze zacht zijn en voeg dan de resterende olijfolie en het gehakt toe. Blijf bakken, af en toe roeren met een houten lepel om te voorkomen dat het gehakt gaat klonteren en totdat het van kleur verandert.
Blus af met de rode wijn en voeg, nadat deze is verdampt, de aubergineblokjes, de geraspte tomaat en de in een beetje water opgeloste tomatenpuree toe. Breng op smaak met peper en zout, voeg het kaneelstokje toe en laat sudderen tot het gehakt met de saus overblijft. Verwijder het kaneelstokje en voeg de peterselie toe. Laat het gehakt afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een middelgrote bakplaat in met een borstel en leg de helft van de korstvellen neer, bestrijk ze één voor één met olijfolie. Laat de bladeren uit de pan steken. Giet het gehaktmengsel erbij, draai de uitstekende blaadjes naar binnen en smeer de randen in met olie.
Bestrijk de taart met de rest van de bladeren, die je ook met olie gaat bestrijken, en knip de uitstekende bladeren met een schaar af. Snij de taart in vierkante stukken (het mes moet diep reiken), bestrooi hem met sesamzaadjes en bak hem een half uur in de oven.
Klop in een kom de eieren met de melk en olijfolie los. Haal de taart uit de oven, giet het eimengsel erover en zet terug in de oven. Ga door met bakken totdat de taart goudbruin is. Serveer het warm of koud.
olijfmagazine.gr