We hebben je verteld wat je moet doen om gekookte eieren te maken. Nu delen we de geheimen van het koken van bonen en andere peulvruchten. Dit kost meestal veel tijd, waarvan een deel moet worden doorgebracht met weken.
Er zijn echter geheimen waarmee u peulvruchten snel kunt koken. Er werd over hen gesproken.
Waarom week je bonen?
Het weken van bonen en andere peulvruchten (kikkererwten, linzen, erwten) wordt niet alleen aanbevolen om het koken te versnellen, maar ook voor een betere opname van voedingsstoffen. Peulvruchten bevatten fytinezuur. Deze stof kan de absorptie verstoren en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Een nachtje laten weken activeert het enzym dat dit zuur afbreekt. Er zijn kookmethoden waarmee je bonen kunt koken zonder te weken.
Aftappen
Spoel de bonen af en bedek ze met koud water. Breng op middelhoog vuur aan de kook, giet af en vul opnieuw met koud water. Herhaal het proces totdat de bonen gaar zijn. Het koken wordt versneld door het temperatuurverschil.
Natriumcarbonaat
Voeg een snufje zuiveringszout toe aan de pan met de bonen. Voeg aan het einde van het koken een beetje citroensap toe om de frisdrank te neutraliseren. Het enige dat overblijft is het water aftappen en de bonen naar smaak zouten.
Zeekool
Je kunt voor het koken wat gedroogde zeewierblaadjes of ander zeewier aan de bonen toevoegen. Hierdoor wordt de kooktijd teruggebracht tot 40 minuten. Maar het is belangrijk dat deze methode de smaak van de bonen enigszins kan veranderen.
Magnetron
Bedek de bonen met koud water. Magnetron gedurende 10 minuten op maximaal vermogen. Roer, voeg zout toe en kook nog 10-15 minuten.
Snelkookpan of multicooker
Doe de bonen in de snelkookpan of slowcooker. Voeg water en zout toe. Kook volgens de instructies voor het apparaat.
Kies de methode die jij leuk vindt of het beste past. We hebben je ook verteld hoeveel uien en brood je nodig hebt.