Schakel de gadget uit: wat te doen als uw kind voortdurend een smartphone gebruikt

Het is tegenwoordig onmogelijk om zonder gadgets te leven, maar is het de moeite waard om kinderen hun telefoon te laten gebruiken en zich te laten meeslepen door games?

Wat te doen als een kind verslaafd raakt aan gadgets, en is het mogelijk om de schade die technologie veroorzaakt te voorkomen?

Laten we het samen uitzoeken Anastasia Ekoesjevskaja – klinisch psycholoog, academisch directeur van de online school voor kinderen en adolescenten Skysmart.

Veiligheidsregels uitleggen

Voordat we kinderen naar buiten laten, leggen we hen de veiligheidsregels uit: steek niet bij rood licht de weg over, stap niet bij vreemden in een auto. Bij het gebruik van gadgets moeten dezelfde veiligheidsregels gelden. Het is belangrijk om niet alleen te praten over de basisregels van cybersecurity, maar ook om uit te leggen dat overmatig gebruik van de telefoon kan leiden tot problemen met zicht en houding. En leer hoe u eenvoudige oefeningen voor de rug en ogen kunt doen.

kinderen
Foto: Pixabay

Interesse tonen

Een kind zit niet zomaar urenlang met een smartphone in de hand, daar doet hij toch iets. Vraag wat precies? Vraag hem om te praten over de games die hij speelt, de bloggers die hij bekijkt, de uitdagingen waaraan hij deelneemt. Bekritiseer uw kind niet en vertel het niet dat zijn hobby’s stom zijn. Sterker nog, ze zijn erg belangrijk en kunnen zelfs de basis worden van zijn toekomstige carrière.

Als een kind gepassioneerd is door games, is hij wellicht ook geïnteresseerd in programmeren of game-ontwerp. Schrijf hem in voor een gratis online marathon, waarbij uw kind een game gaat ontwikkelen en ervoor zorgt dat programmeren voor iedereen toegankelijk wordt.

Geef uw kind een voorproefje van succes

Trouwens, over prestaties. Kinderen (en volwassenen!) zijn zo verslaafd aan likes op sociale netwerken omdat ze ons onmiddellijk een dosis dopamine, het beloningshormoon, geven. En hoe minder redenen we hebben om trots op onszelf te zijn in het dagelijks leven, hoe meer we likes en views op sociale netwerken nodig hebben. Als ouders hun kind helpen zich goed te voelen en zelfs de kleinste prestaties te vieren, zal het veel minder waarschijnlijk zijn dat hij goedkeuring op internet nodig heeft.

Creëer positieve associaties

Als het afscheid van de tablet elke keer gepaard gaat met een schandaal, zal het kind een duidelijke associatie vormen: het uitschakelen van de gadget betekent stress, geschreeuw en tranen. Als je je kind wilt leren de smartphone rustig achter te laten en gemakkelijk over te schakelen naar andere dingen, bedenk dan speciale prettige rituelen. Ze zetten bijvoorbeeld de tablet uit en deden meteen gezellig gymnastiek of sprongen samen op de muziek. Dit zal de spierspanning helpen verlichten en een nieuwe associatie creëren: “Als je de gadget uitzet, zal er iets leuks gebeuren.”

Stel duidelijke grenzen

Het is belangrijk dat kinderen in een begrijpelijke en voorspelbare wereld leven. Wees daarom uiterst specifiek bij het aangeven van de regels voor het gebruik van gadgets. Spreek bijvoorbeeld af dat je geen smartphone mag gebruiken aan tafel, voor het naar bed gaan of bij bezoek (maar volg dan zelf deze regel ook). Het is vooral belangrijk om ’s avonds gadgets op te geven. Het blauwe licht van het scherm remt de aanmaak van melatonine, een hormoon dat verantwoordelijk is voor inslapen en een gezonde slaap. Om te voorkomen dat uw kind aan slapeloosheid lijdt, moeten smartphones, tablets en computers twee tot drie uur voor het slapengaan worden uitgeschakeld.

Zoek naar nieuwe hobby’s

Heel vaak zitten kinderen op hun telefoon, simpelweg omdat ze niet weten wat ze anders met hun vrije tijd moeten doen. Volwassenen zijn hier gedeeltelijk verantwoordelijk voor – we hebben het kind immers vanaf zeer jonge leeftijd zelf een tablet met tekenfilms gegeven, zodat hij zou kalmeren en ons ons eigen ding zou laten doen. Om deze situatie te veranderen, is het belangrijk om het kind te helpen andere hobby’s te vinden en deze misschien samen te beoefenen. Maak van de gameverslaving van uw kind een nuttige activiteit en ontwikkel de games die hij graag speelt. Laat hem de basisprincipes van programmeren leren en daardoor een nuttige nieuwe vaardigheid voor de toekomst opdoen! Afgaande op de reacties van kinderen en hun vaders die deelnemen aan het programmeren van marathons, brengt een dergelijke activiteit voor iedereen plezier en een gevoel van succes.

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar