10 factoren die de slaap van een hond beïnvloeden

Net als bij mensen is de slaap van een hond erg belangrijk. Voldoende rust krijgen is essentieel voor zijn gezondheid en algehele lichaamsfunctie. Als hij geen goede rust krijgt, kunnen gedragsproblemen of ziekten optreden.

Een hond brengt ongeveer 50% van de dag wakker en 50% slapend door, wat neerkomt op ongeveer 10 tot 12 uur slaap. Dit kan echter door verschillende factoren worden beïnvloed. Hier zijn er 10.

Leeftijd – de belangrijkste factor die de slaap van een hond beïnvloedt
De eerste van de factoren en een van de belangrijkste is leeftijd. Net als bij ons variëren de slaapuren afhankelijk van of het om puppy’s, volwassenen of oudere honden gaat.
• Pups: Ze hebben meer rust nodig dan volwassenen. Ze slapen tussen 18.00 en 20.00 uur. Overdag brengen ze doorgaans meer tijd door met slapen dan ’s nachts. Tijdens de eerste dagen van hun leven, in hun neonatale periode, rusten ze gegroepeerd bij elkaar om elkaar te helpen warm te blijven, omdat ze nog niet over hun eigen vermogen tot thermoregulatie beschikken.
• Volwassen honden: Ze hebben een gemiddelde slaaptijd van 12 uur, met waarden variërend van 8 tot 14 uur. Bovendien slapen ze doorgaans tussen 60 en 80% van de nacht en 3 tot 28% van de dag.
• Oude honden: Bij oudere honden nemen de normale slaapuren toe omdat het functioneren van het lichaam verandert en ze vermoeider worden door hun normale activiteiten. Ze slapen zoals ze deden toen ze klein waren, tussen 18.00 en 20.00 uur. Deze tijd wordt in kortere perioden afgelegd, maar vaker dan voorgaande jaren, zowel overdag als ’s nachts.

Ras
Het ras of de grootte van de hond heeft ook invloed op de slaaptijd. Over het algemeen slapen grotere honden meer dan kleinere honden.

Activiteit
Een hond die voortdurend en intens lichamelijk actief is, heeft meer rust nodig om zijn energie te herstellen. Aan de andere kant kan een minder actieve hond of een hond die niet genoeg beweging krijgt, moeite hebben om in slaap te vallen of een slechte slaapkwaliteit hebben.Fysiologie
Een andere factor die de slaap van een hond beïnvloedt, is zijn fysiologische toestand. Als het dier aan een pathologie lijdt, overgewicht heeft of ademhalingsproblemen heeft, veranderen de slaapuren. Uit een onderzoek dat in 2021 in het tijdschrift VetRecord is gepubliceerd, blijkt dat brachycefale honden meer slaapstoornissen hebben, wat een negatief effect kan hebben op het algehele welzijn van het huisdier.

Voldoende slaap heeft voordelen voor de algehele gezondheid van het lichaam, maar ook voor het opladen van energie, het versterken van het immuunsysteem en het verbeteren van gedrag en cognitieve capaciteit.

Veranderingen in routine
Honden zijn emotionele dieren en worden beïnvloed door veranderingen. Dus als u iets in uw huis verandert of als er een nieuwe toevoeging aan het gezin is, kan uw hond aanpassingsproblemen krijgen en zijn rustroutines veranderen. In deze situaties is het normaal dat uw huisdier min of meer slaapt totdat hij aan de nieuwe situatie gewend is.

Omgeving
Op dezelfde manier is het slaapgedeelte van uw huisdier van cruciaal belang. Factoren die hierop van invloed zijn, zijn of het stil en comfortabel is en of het zich binnen of buiten in de tuin bevindt. Over het algemeen hebben honden die in tuinen leven ’s nachts een hoger activiteitenniveau, wat leidt tot een slechtere nachtrust.

Lawaai
Geluiden kunnen ervoor zorgen dat honden zich angstig en angstig voelen. Ze kunnen het slaap-waakpatroon van een hond veranderen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Behavioral Processes in 2022 vermeldde dat de slaap van een hond overdag wordt beïnvloed door elementen zoals geluid.

Temperatuur
Dit is een ander kenmerk van de omgeving dat het gedrag van honden met betrekking tot hun slaaptijd verandert. Tijdens de warme seizoenen is er meer daglicht, wat leidt tot minder slaapuren ’s nachts.

Stemmingen
De verschillende stemmingen van het huisdier beïnvloeden zijn gedrag. Verveelde of depressieve honden kunnen – bij gebrek aan dagelijkse stimulerende activiteiten – hun slaapuren verlengen. Het tegenovergestelde gebeurt bij huisdieren die meer aandacht krijgen of bij huisdieren die enthousiaster zijn over hun dagelijks leven. Deze worden vermoeider en slapen meer, omdat ze de verbruikte energie moeten aanvullen.

Eetpatroon
Het voedingsarme dieet het voorziet niet in de noodzakelijke vereisten voor het goed functioneren van het lichaam en leidt tot een luie toestand van de hond, met een langere slaaptijd overdag.
Een goede slaap betekent een beter welzijn dankzij de vele gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt.

Wij raden u aan om op de slaapgewoonten van uw huisdier te letten. Als u een ongewone situatie opmerkt, raadpleeg dan uw dierenarts. Zoek ook naar manieren om de slaap van uw hond te verbeteren met een comfortabele en rustige omgeving.

De slimste hondenrassen ter wereld

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar