Dit leren ze niet op school: waar moeten tieners op voorbereid worden in een onstabiele wereld

We praten al vele jaren over hoe de moderne wereld snel verandert.

En recente gebeurtenissen hebben aangetoond hoe onvoorspelbaar en moeilijk deze veranderingen kunnen zijn.

Miljoenen mensen maken zich nu zorgen over hun toekomst, maar nog meer zorgen over de toekomst van hun kinderen. Wat moeten we ze nu leren, hoe kunnen we ze voorbereiden op het leven in een wereld waarin we zelf de weg niet kennen? Olga Lavrentievahoofd van het academisch blok van de online school voor kinderen en tieners Skysmart, bespreekt de sleutelcompetenties van morgen.

Welke kwaliteiten zijn nodig om te overleven en te gedijen in deze nieuwe wereld?

Elke kennis die voor ons vandaag belangrijk lijkt, kan over een paar jaar zijn betekenis verliezen. Maar soft skills, de zogenaamde soft skills, zullen nooit hun relevantie verliezen.

kinderen
Foto: Pixabay

In de moeilijkste tijden zijn het niet de sterksten die overleven, zoals je zou denken, maar de sterksten. Als er geen planning mogelijk is en de situatie dagelijks verandert, worden flexibiliteit, leervermogen en kritisch denken belangrijker dan een rood diploma of een A in wiskunde.

Veel ouders willen het leven van hun kind plannen, beginnend op de kleuterschool, en hem van prestatie tot prestatie begeleiden. Maar de gebruikelijke manier om een ​​onderwijstraject op te bouwen werkt niet meer. Een beroep dat nu winstgevend en veelbelovend lijkt, kan over vijf jaar verdwijnen. In plaats daarvan zullen er een tiental nieuwe verschijnen, maar niemand weet welke. Daarom is het zo belangrijk om kinderen te leren kansen te zien en door de situatie te navigeren.

Ambitie

Een carrière omvat niet het hele leven, maar wel een heel groot deel ervan. Het is onmogelijk om gelukkig te zijn als je niet van je werk houdt. Daarom is het noodzakelijk om het kind te helpen een beroep te kiezen, zijn eigen pad te kiezen en niet te studeren om advocaat te worden, alleen maar omdat mama en papa dat willen.

Het verlangen naar succesvolle zelfrealisatie is verplicht voor een persoon van de toekomst. Daarom moet een kind altijd voorbeelden voor ogen hebben van mensen die doen waar ze van houden en genoeg verdienen voor een fatsoenlijk en comfortabel leven. Het maakt niet uit of het familieleden, kennissen of bloggers zijn. Het belangrijkste is dat ze bestaan ​​en sociaal inzicht vormen. Anders zal het kind denken dat een onbeminde en laagbetaalde baan de norm is.

Project management

Alles wat we in ons leven doen, kan worden onderverdeeld in projecten en processen, en er zijn meer projecten en die zijn belangrijker. Kinderen opvoeden, relaties opbouwen, studeren of een eigen bedrijf hebben, renovaties en carrières – dit alles kan worden geclassificeerd als projecten. Om succesvol te zijn, moet je doelen kunnen stellen, een actieplan kunnen opstellen, gelijkgestemden kunnen vinden en verenigen, prestaties kunnen meten en de juiste koers kunnen varen.

Het vermogen om fouten te maken

Mensen die niet bang zijn om verantwoordelijk te zijn voor hun beslissingen, weten hoe ze fouten kunnen maken en daaruit conclusies kunnen trekken. Dit is een fundamentele vaardigheid voor succesvolle en gelukkige volwassenen, maar moet vanaf de vroege kinderjaren onder de knie worden. Eenmaal gevormd, is de angst voor fouten zeer moeilijk uit te roeien. Kinderen mogen niet worden uitgescholden voor fouten. De taak van volwassenen is niet om hen tegen fouten te beschermen, maar om kinderen te helpen deze op te merken en conclusies te trekken. Zonder het recht om fouten te maken zal een kind nooit leren zelf na te denken en te beslissen; het kan alleen instructies opvolgen en wachten op goedkeuring.

Kritisch denken

Er is tegenwoordig veel informatie en zonder kritisch denkvermogen is het onmogelijk om door de stroom van tegenstrijdige gegevens te navigeren. Om een ​​waarheidsgetrouw beeld van de wereld te creëren, moet je informatie kunnen zoeken, vergelijken en bronnen kunnen raadplegen. Dit zou een gewoonte moeten worden. Een persoon met een onontwikkeld kritisch denken wordt gemakkelijk het slachtoffer van oplichters, bedriegers en manipulatoren.

Onafhankelijkheid

Als we zelfredzame mensen willen opvoeden, moeten we stoppen met het verschuiven van de verantwoordelijkheid voor het onderwijs naar de scholen. Nu kunnen zowel ouders als zelfs leerlingen zelf hun eigen onderwijstraject uitstippelen. Ja, het schoolcurriculum kan onhandig, inflexibel en enigszins verouderd zijn, maar tegenwoordig heeft iedereen de mogelijkheid om het aan te vullen met onafhankelijke studies en zelfstudie. Als we het onderwijssysteem de schuld geven van het onderwijzen van de verkeerde dingen, zullen we niet in staat zijn mensen op te voeden die hun eigen beslissingen kunnen nemen.

Welke vaardigheden zullen de tieners van nu in de toekomst nodig hebben?

Soft skills alleen zijn nog steeds niet genoeg om te slagen in het leven; er zijn ook competenties nodig. Op school leer je de basisbeginselen, maar aanvullend onderwijs biedt voordelen.

Het heet niet voor niets nieuwe geletterdheid. Tegenwoordig is kennis van de basisprincipes van programmeren een groot pluspunt, zelfs voor beroepen die niets met code te maken lijken te hebben: architecten en marketeers moeten Python kennen, webontwerpers hebben HTML, CSS en JavaScript nodig, contentmanagers moeten HTML-code kennen. De mogelijkheid om te programmeren opent vele deuren, waaronder de mogelijkheid om op afstand te werken of een carrière op te bouwen bij een buitenlands bedrijf.

Engels

Het is nog steeds de belangrijkste internationale taal en het is onwaarschijnlijk dat de situatie de komende decennia zal veranderen. Engels betekent bewegingsvrijheid, het vermogen om informatie uit verschillende bronnen te ontvangen en een gemeenschappelijke taal te vinden met mensen van over de hele wereld. In tijden van crisis groeit de vraag naar Engelse lessen, en dat is niet verrassend. Kennis van een taal is een uitstekende reserveparachute in geval van sociale rampen.

Financiële geletterdheid

Volgens het onderzoek heeft de helft van de Russen schulden en betaalt elke derde persoon twee leningen. Tegelijkertijd heeft 64% van de Russische inwoners geen spaargeld. Veel mensen weten niet hoe ze met geld moeten omgaan en kunnen dit hun kinderen ook niet leren. Maar in tijden van economische crisis is dit een zeer belangrijke vaardigheid: iedereen moet weten hoe hij zijn budget moet berekenen, waar hij moet besparen, waarin hij moet investeren, hoe hij niet voor oplichters moet vallen en hoe hij meer kan verdienen.

Juridische geletterdheid

Dit is opnieuw een leemte in de basiskennis. De meeste volwassenen kennen hun rechten niet en weten niet hoe ze deze moeten beschermen, laat staan ​​kinderen. Het is niet nodig om in de diepte van de jurisprudentie te duiken, maar het is voor iedere burger nuttig om te weten welke belastingen hij moet betalen, hoe hij een baan kan krijgen, waar hij op moet letten bij het sluiten van een overeenkomst, hoe hij een erfenis moet registreren, bescherm intellectueel eigendom en praat met de politie.

Wie is verantwoordelijk voor de opvoeding van kinderen?

Moeten we volledig op school vertrouwen en hopen dat de kinderen daar in de toekomst alles krijgen wat voor hen van nut zal zijn? Nauwelijks. Het traditionele opleidingssysteem verandert langzaam en kan niet snel reageren op de vraag uit de markt. En dit is merkbaar: volgens een Skysmart-enquête is slechts 55% van de ouders tevreden over het niveau van het schoolonderwijs. 19% van de ouders is echter nog steeds van mening dat de verantwoordelijkheid voor onderwijs en ontwikkeling volledig bij de school ligt, en slechts 22% van de kinderen volgt online of offline betaalde extra lessen.

Ouders moeten zelf de verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van hun kinderen. En het hangt alleen van hen af ​​of hun kind al deze vaardigheden zal ontwikkelen en de competenties van morgen zal beheersen. De school zal dit probleem niet oplossen.

Wat moeders en vaders kunnen doen

Schrijf uw kind in voor cursussen, huur een bijlesdocent in als er een kennislacune is, help de studielast correct te verdelen, zet het kind over op thuisonderwijs of hybride onderwijs, ga indien mogelijk met de kinderen mee naar loopbaanbegeleiding.

Tegenwoordig biedt de markt veel oplossingen voor aanvullende ontwikkeling.Zelfs bij Skysmart hebben we alle tools voor gepersonaliseerd leren – individuele lessen en groepslessen in alle basisschooldisciplines, kant-en-klaar huiswerk met analyse van oplossingen, programmeercursussen.

Kijk om je heen: personalisatie is al lang een belangrijke trend. Applicaties verzamelen persoonlijke afspeellijsten, ieder van ons creëert zijn eigen media door zich te abonneren op verschillende accounts op sociale netwerken, activiteitstrackers adviseren hoe we een gezonde en comfortabele levensstijl kunnen opbouwen, rekening houdend met onze gewoonten. De training moet precies hetzelfde zijn: flexibel en persoonlijk.

Daarom richten wij ons bij Skysmart niet op de opvoeding van kinderen in het algemeen, maar op de opvoeding van elk specifiek kind afzonderlijk. We bouwen onderwijstrajecten, rekening houdend met de capaciteiten, wensen en doelen van de student. Dit, en niet de mogelijkheid om online te studeren, is het belangrijkste verschil tussen technologisch onderwijs en traditioneel onderwijs.

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar