De kelder wordt beschouwd als een van de meest succesvolle plaatsen voor het bewaren van aardappelen, maar dit betekent niet dat het gewas dat onder dergelijke omstandigheden wordt aangetroffen, 100% beschermd is tegen rot.
Anastasia Kovrizhnykh, een expert bij de online publicatie BelNovosti, agronoom en landschapsontwerper, noemde 3 redenen die dit onaangename “fenomeen” zouden kunnen veroorzaken.
Je hebt de kelder niet verwerkt
Aardappelknollen zullen waarschijnlijk gaan rotten als je ze in een onvoorbereide ruimte plaatst.
Wat moet u in de herfst met uw kelder doen? In feite niets bijzonders: drogen, desinfecteren (voor dit doel is een zwavelbom geschikt) en het zou geen kwaad om de planken te vergoelijken die zijn samengesteld uit planken met kalk.
U hebt met ziekten geïnfecteerde aardappelen opgestuurd voor opslag
Phytophthora, fusarium droogrot, zwarte en schurft – de lijst met aardappelziekten is niet zo kort.
Om zeker te zijn van de gezondheid van het geoogste gewas, moet u het plantmateriaal elke 4-5 jaar bijwerken en vóór het planten de knollen behandelen tegen schimmel. Voordat u aardappelen in de kelder plaatst voor opslag, inspecteert u ze zorgvuldig om geïnfecteerde knollen te verwijderen.
De bewaaromstandigheden in de kelder zijn veranderd
Zorg ervoor dat de luchttemperatuur in de kelder op 0.. +2 graden wordt gehouden en dat de luchtvochtigheid ongeveer 70% is.