Een kleine moestuin buiten het raam of om te ontkiemen

Gekiemde zaden zitten boordevol voedingsstoffen, vitamines, mineralen en zeldzame sporenelementen. Groene scheuten bevatten bovendien zuiverend en genezend chlorofyl. Je kunt een heel scala aan zaden gebruiken, profiteer van de verscheidenheid aan smaken, aroma’s en verschillende gunstige effecten.

Bron: Youtube

Naast de aangenaam scherpe en verfrissende waterkers, die al generaties lang populair is, kun je luzerne, klaverzaad, mosterd, broccoli of basilicum, linzen in alle kleuren, kikkererwten, boekweit, erwten, fenegriek, mungbonen en zonnebloempitten ontkiemen. , rucola , tarwe, gerst of haver… Pas op dat bonen en luzerne pas veilig rauw kunnen worden geconsumeerd na de vorming van groene scheuten of na een korte hittebehandeling. Zelfs daarvoor is kiemen nuttig, het verhoogt de verteerbaarheid en de voedingswaarde.

Gebruik alleen zaden die bedoeld zijn voor voedingsdoeleinden. Ze hoeven niet direct voor het kiemen bedoeld te zijn; smakelijke spruiten kunnen bijvoorbeeld worden verkregen uit gewone, niet-gehalveerde erwten. Het mag echter niet te oud of onjuist opgeslagen zijn.

Tips om aan de slag te gaan

  • Laat de zaden vóór het ontkiemen enkele uren tot een halve dag (bij grote exemplaren) opzwellen in water.
  • Je kunt ook zonnebloempitten of boekweit ontkiemen, gepeld – dan kunnen ze in hun geheel worden gegeten, met kleine spruitjes. Die in de schil is geschikt voor het kweken van langere groene scheuten, die je vervolgens afsnijdt of afsnijdt.
  • De ideale temperatuur voor kieming ligt tussen de 18 en 21°C.

In een glas, in een kom en op een vergiet

Kiempotjes zijn ideaal voor het ontkiemen van zaden met kleine scheuten. Het maakt gemakkelijk spoelen mogelijk, wat minstens twee keer per dag moet worden gedaan. Je kunt ze ook kopen met een standaard die zorgt voor de afvoer van overtollig water, of je kunt ze maken van gewone glazen en zeven of van geperforeerde deksels. Vergieten op kommen zullen hetzelfde doen. Je kunt hier ook grotere spruiten ontkiemen, bijvoorbeeld alfalfa. Alleen voor zaden die na contact met water een beschermend slijm vormen (waterkers, rucola, basilicum etc.) is het glas niet erg geschikt.

Op kiemtrays bestaande uit een rooster en een tray kun je eenvoudig kiemgroenten kweken. Ze zijn eenvoudig af te spoelen op het uitneembare rooster. Je kunt ze niet alleen snijden, maar ze ook geleidelijk in hun geheel eruit trekken en ook de wortels opeten. Zelfs deze kommen kunnen worden vervangen door een plat vergiet of zeef en een geschikte schotel. En als je alleen de scheuten afsnijdt, kun je ze laten groeien op vochtige pulp of in een laag substraat in eventuele lage containers.

Geef de kiemende planten zoveel mogelijk licht, zodat hun scheuten mooi gekleurd zijn.

gerelateerde artikelen

Bron: tijdschrift Receptář

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar