Cyclamen kunnen in december uitbundig bloeien. Ondanks dat de meeste planten op dit moment in winterslaap gaan, zien ze er nog steeds werkelijk fenomenaal uit. Om het echter tijdens Kerstmis een mooie decoratie van uw huis te laten worden, moet u het eerst van de juiste voorwaarden voorzien. Als uw cyclaam verwelkt en zijn bladeren verliest, maakt u waarschijnlijk een populaire fout bij het kweken van cyclamen.

Foto: shutterstock/Petreieva Olena

Potplanten die prachtig kunnen bloeien met Kerstmis zijn niet alleen de Kerstcactus en de Kerststalster. Ook kunt u een mooie amaryllis of een mooie meerjarige cyclaam op de kersttafel zettendie overigens het onderwerp zijn van dit artikel.

Als u deze soort echter wilt planten, moet u enkele van de belangrijkste regels voor het kweken van cyclamen volgen. En maak deze fouten nooit meer, anders sterft de plant snel af. Hij zal bladeren verliezen en niet uitbundig willen bloeien.

Zet hier nooit cyclamen. Het is de ergste fout die ervoor zorgt dat de plant verwelkt

Als u een cyclaam cadeau krijgt onder de kerstboom, haal deze dan zo snel mogelijk uit de decoratieve verpakking en verwijder alle strikken en onnodige versieringen. En vergeet niet om de plant ook na de kerst de perfecte plek te geven om gezond door te groeien.

Vergeet dat niet cyclamen houden van heldere en relatief koele plaatsen. Overdrijf het daarom niet met de temperatuur thuis plaats ze niet op de vensterbank, direct boven de hete radiator. En zorg er tijdens zonnige dagen voor dat de zonnestralen niet direct op de plant vallen (vooral in het voorjaar en de zomer).

Foto: shutterstock/LiudmilaD

Geef cyclamen alleen op deze manier water, dan blijven ze altijd mooi en gezond

Vergeet ook niet om cyclamen goed te verzorgen. Het is vooral belangrijk om de planten in potten op de juiste manier water te geven en ze altijd op een bord te plaatsen. Het is handig voor het water geven van deze bloemen, die van vocht houden. De soort kan snel uitsterven als je hem niet regelmatig van water voorziet.

Wanneer het substraat uitdroogt, beginnen de bladeren en bloemen hun kracht te verliezen, worden ze geel, drogen ze uit en vallen ze geleidelijk af. Let er echter bij het bewateren van de plant op dat u de knol geen water geeft. De beste manier om cyclamen water te geven, is door water in een schotel te gieten en na 30-40 minuten het overtollige water te verwijderen. Je kunt ook een bloempot bouwen op kiezelstenen die in water zijn ondergedompeld.

Foto: shutterstock/Razumhelen

Waarmee moet ik mijn cyclaam bemesten? De beste voedingsstof om in je keukenkastje te hebben

De meeste kamerplanten hebben in de herfst en winter geen bemesting nodig, maar de bloei van cyclamen in deze periode kan wel een lichte oppepper gebruiken. Als je wilt, eenpreparaten voor bloeiende planten niet vaker dan eens in de 3-4 weken aanbrengenmaar je kunt ook een zelfgemaakte conditioner voor cyclamen gebruiken.

Voor dit doel is het het meest geschikt hibiscusthee. Giet kokend water over twee theelepels gedroogde hibiscus en wacht een uur totdat de infusie is getrokken en afgekoeld. Nadat de thee is afgekoeld, zeef je het gedroogde kruid door een zeef en gebruik je de roze vloeistof om de cyclamen water te geven, zodat ze gezond groeien en rijkelijk bloeien.

Redactie Passie in jou.

Gerelateerde artikelen:

Alpenviooltjes houden van een eenvoudig afkooksel. Ze zijn rijkelijk bedekt met bloemen

Als u dit doet, wordt het viooltje gestimuleerd om te bloeien. Je hebt nog nooit zoveel bloemen gezien