Geef het op om succesvolle kinderen te krijgen
Foto: iStock/Gulliver

Elke goede ouder wil actief zijn in het leven van zijn kinderen en hen voorbereiden op toekomstig succes. Er is echter een dunne lijn tussen het handhaven van de juiste grenzen, het doen van constructieve suggesties en het te veel zorgen voor het kind.

Het verstikken van kinderen met te veel regels en verwachtingen kan hun gevoel van eigenwaarde en creativiteit verminderen. Hier zijn 6 dingen die u moet opgeven om ervoor te zorgen dat uw kinderen gezond, gelukkig en vrij opgroeien om zichzelf te zijn in plaats van mentaal en fysiek aan uw verwachtingen te voldoen.

1. Vertel ze niet langer wat ze moeten doen

Natuurlijk moeten kinderen begeleiding krijgen als ze meer leren over de wereld om hen heen, maar dat betekent niet dat je ze moet vertellen wat ze in elk aspect van hun leven moeten doen. Vraag hen in plaats daarvan naar de acties die ze zelf hebben gekozen. Als u uw kinderen overspoelt met onnodige instructies over hoe zij hun leven moeten leiden, zal dit wrok veroorzaken en hun creativiteit belemmeren, omdat u voor hen denkt.

2. Laat je onrealistische verwachtingen los

Vergeet niet dat kinderen mensen zijn en dat niemand perfect is. Het is uiterst stressvol voor een kind om het gevoel te hebben dat hij ergens (of alles) ‘de beste’ in moet zijn om als compleet te worden beschouwd. We hebben allemaal onze individuele sterke en zwakke punten. Communiceer met uw kind en laat hem zien dat u zijn unieke mix van talenten waardeert.

3. Laat overbescherming los

Als u een van die mensen bent die zich zorgen maakt over alle mogelijke gevolgen of potentiële rampen, zorg er dan voor dat dit gedrag geen invloed heeft op de manier waarop u voor uw kind zorgt. Kinderen moeten de vrijheid krijgen om nieuwe ervaringen op te doen en hun eigen fouten te maken. Als u hem weerhoudt van nieuwe kansen of activiteiten vanwege de mogelijkheid dat hij of zij in gevaar kan komen, zal uw kind leren dat de wereld een onveilige plek is. Als gevolg hiervan is het minder waarschijnlijk dat zij in de toekomst positieve risico’s zullen nemen.

4. Weiger beslissingen voor hen te nemen

Een belangrijke vaardigheid voor alle succesvolle volwassenen is het leren goede beslissingen te nemen. Dit vermogen moet in de kindertijd worden ontwikkeld. Help uw kind bij het maken van keuzes in het leven, zoals het kiezen van een hobby of een studie, maar laat hem weten dat hij volledig verantwoordelijk is voor zijn beslissingen.

5. Weiger hen de schuld te geven van hun fouten

Iedereen maakt fouten, en dat geldt ook voor uw kind. Tenzij een bepaalde fout het resultaat is van een duidelijk onverstandige beslissing, probeer uw kind niet méér dan nodig de schuld te geven als hij een fout maakt. Fouten zijn vaak waardevol omdat we er nieuwe kennis door verwerven. Ga met uw kind zitten en praat met hem over wat hij van zijn fout kan leren, zodat hij in de toekomst betere keuzes kan maken.

6. Weiger om te veel gezinsregels op te leggen

Sommige gezinsregels zijn noodzakelijk. Kinderen hebben tenslotte grenzen nodig en moeten geleerd worden wat goed en wat fout is. Te strikte afspraken kunnen een kind echter onnodige angst bezorgen, waardoor het kind voortdurend bang is een regel te overtreden.

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar