Gemaksvoedsel is een soort voedsel dat tijdens de bereiding is aangepast, zodat het sneller kan worden bereid.
In de meeste gevallen is een warmtebehandeling van een culinair halffabrikaat voldoende.
Een kant-en-klare maaltijd die gewoon in de magnetron komt, wordt als sterk bewerkt beschouwd omdat deze gedeeltelijk is gekookt.
Het belangrijkste voordeel van verwerking is dat een persoon nuttige en voedzame stoffen ontvangt.
Hoe schadelijk zijn halffabrikaten?
Allereerst wordt aanbevolen om sterk bewerkte voedingsmiddelen – sauzen, zoetwarenmengsels en schnitzels – te vermijden.
Artsen raden af om halffabrikaten meer dan vier keer per maand als voedsel te gebruiken, en andere wetenschappers zijn van mening dat de hoeveelheid halffabrikaten niet meer dan 50% mag bedragen.
De categorie bewerkte voedingsmiddelen omvat chips, groenten in blik, vruchtensappen, diepvriesmaaltijden en restaurantmaaltijden.
Door overmatige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen kunnen er behoorlijk onaangename ziekten ontstaan.