Vaccinaties voor 50-plussers: welke zijn echt nodig en welke kun je met een gerust hart vermijden?

De meningen over vaccinatie lijken de afgelopen jaren uiteen te zijn gescheurd, vooral na de pandemie. Ze klinken van beide kanten even sterk en dat is moeilijk te zeggen. En het lijkt bijna alsof we zijn vergeten dat vaccins al meer dan honderd jaar bescherming bieden tegen bepaalde verraderlijke ziekten. Dankzij hen was het mogelijk om sommige ziekten volledig uit te roeien, terwijl andere volledig in het nauw werden gedreven.

Hoe werkt het eigenlijk? Het is niet ingewikkeld. “Dankzij de blootstelling aan een onderdeel van een micro-organisme dat een infectie kan veroorzaken, kan het lichaam antilichamen produceren en de cellulaire immuniteit activeren. Zo onthoudt hij hoe hij zichzelf moet verdedigen”, legt de huisarts uit.

Maar dat is de kracht en zwakte van vaccinatie. Elk beschermt slechts tegen één infectie, of een groep, en niet tegen andere. Daarom is het een goed idee om na overleg met een arts te kiezen welke vaccinaties voor u geschikt zijn en uzelf te ‘trakteren’ op een paar injecties. In ieder geval na de vijftig, wanneer zelfs een gewoon virus je meer kan hinderen dan twintig jaar geleden.

Griep

Ondanks het aanvankelijke wantrouwen zijn we waarschijnlijk allemaal aan hem gewend geraakt. Natuurlijk verbetert het vaccin in de loop der jaren, en hoewel het misschien niet altijd perfect beschermt, biedt het altijd gedeeltelijke bescherming, dat wil zeggen tegen een slechter beloop van de ziekte.

De griepvaccinatie moet jaarlijks worden hernieuwd. “Meestal vaccineren we van september tot en met november, maar nu gaan we vanwege het weer ook in januari door”, geeft de huisarts aan. Patiënten uit risicogroepen, dat wil zeggen mensen met een hartaandoening, longziekte of een andere chronische ziekte, moeten worden gevaccineerd, evenals iedereen ouder dan zestig jaar. De zorgverzekering vergoedt vaccinaties vanaf 65 jaar.

COVID-19

Hoewel er een aantal bedenkingen tegen zijn geuit, is het nog steeds waar dat het risicopatiënten beschermt tegen een ernstiger beloop van de ziekte. “Misschien is het in plaats van tien dagen koorts gewoon een verkoudheid”, bevestigt Ludmila Bezdíčková. Volgens haar zou, naast degenen die risico lopen, iedereen die bijvoorbeeld in de uitoefening van zijn beroep een groot aantal mensen ontmoet, zich moeten laten vaccineren. Gezondheidswerkers, leraren, maar misschien zelfs beroepschauffeurs. Bovendien is het gratis voor iedereen.

Pneumokokken

Deze optionele vaccinatie wordt automatisch aan twee groepen aangeboden. Jonge kinderen, of hun ouders, maar ook zestigplussers en chronisch zieken. Het beschermt tegen pneumokokkenlongontsteking en wordt ook aanbevolen voor alle jongere mensen die bijvoorbeeld lijden aan een chronische longziekte of roken. Als volwassene wordt hij slechts één keer gevaccineerd en vanaf 65 jaar is hij weer gedekt door de verzekeringsmaatschappij.

RS-virussen

Het vaccinatienieuws van vorig jaar werd door velen niet eens opgemerkt. Tegelijkertijd is het een vaccinatie die beschermt tegen virussen die door een hele groep virussen worden veroorzaakt. Inclusief de zogenaamde kinderliedjes, waar jonge kinderen bijvoorbeeld vaak binnen één of twee dagen overheen zijn, maar hun ouders en grootouders er een week of langer mee worstelen. Het is gratis voor iedereen boven de 60 en ook voor zwangere vrouwen, maar naast risicopatiënten wordt het vooral ook aanbevolen voor mensen met overgewicht.

Kinkhoest

De meesten van ons zijn er in onze kindertijd tegen ingeënt, maar tegenwoordig wordt aanbevolen om tijdens de volwassenheid minstens één keer opnieuw te vaccineren tegen kinkhoest. Bijvoorbeeld aan vrouwen in het derde trimester, maar ook aan andere familieleden van de aanstaande baby en uiteraard aan alle risicogroepen met chronische ziekten. De hervaccinatie moet je zelf betalen, maar de meeste verzekeringsmaatschappijen dragen daar een flinke bijdrage aan. “Daarnaast is het mogelijk om de dosis in een drievoudige combinatie te geven met tetanus en difterie, die ook opnieuw gevaccineerd zijn, waardoor je twee injecties bespaart”, besluit de huisarts.

gerelateerde artikelen

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar