10 praktische tips voor het eenvoudig opladen van zonnepanelen in de winter

Als u al fotovoltaïsche panelen heeft of zelfs als u erover nadenkt om ze te installeren, is het goed om te weten hoe u ze ook in de winter in de best mogelijke staat kunt houden. Frost is geen vijand voor hen, integendeel, het helpt hen. Hun rendement is in deze periode zelfs tot 20% hoger dan in de hitte.

Bron: Youtube

1. Een schoon paneel levert meer op

Tweemaal controleer en reinig jaarlijks (in het voor- en najaar) de panelen, bij voorkeur met een druk-‘vamp’ gevuld met een speciaal reinigingsmiddel of met de hand met een speciale wisser. Dankzij een schoon oppervlak dat vrij is van pollen, stof en andere onzuiverheden, glijdt sneeuw in de winter bovendien beter van de panelen.

2. Let tijdens de installatie op de helling

De oriëntatie en vorm van het dak zijn bepalend voor de installatie van fotovoltaïsche panelen op het dak van woningen. De ideale helling van panelen die naar het zuiden gericht zijn, is voor eengezinswoningen 25-50 graden. De helling optimaliseert de productie het hele jaar door overdag en verbetert de prestaties, zelfs in de winter. De panelen verwijderen de sneeuw sneller dan het omliggende landschap of dak tijdens de eerste vorst.

3. Een kwaliteitsprognose is de basis

Combineer weersvoorspellingen uit verschillende kwaliteitsbronnen (bijvoorbeeld Chmi.cz, windy.com, in-pocasi.cz, wunderground.com of meteocentrum.cz). Zo kunt u het verbruik in huis aanpassen aan het moment waarop de zonnepanelen het meeste produceren.

4. Bundel de krachten met de natuur

Als de dooi over twee tot drie dagen komt, wacht dan met het scheppen van de sneeuw. Doe dit alleen als u zeker weet dat u de panelen niet beschadigt of letsel riskeert. De productiestijging op de korte termijn is absoluut niet de moeite waard.

5. Schraap het glazuur niet af

Fotovoltaïsche energie is gevoelig en u zou deze waarschijnlijk beschadigen. Laat smelten.

6. Het huis is één energie

Probeer ook in de winter maximaal gebruik te maken van zonne-energie.

7. Kwaliteit loont

Investeer in moderne panelen die zelfs gedeeltelijke schaduw, bijvoorbeeld vuil, maar ook sneeuw op delen van de panelen, niet erg vinden. Met het resterende deel produceert het elektriciteit.

8. Minimaliseer schaduw

Let bij onderhoud ook op bronnen die voorkomen dat licht de panelen bereikt. Houd een zaag bij de hand en snoei indien nodig bomen.

9. De batterij zal een goede behandeling waarderen

Een goede verzorging van de batterij zal het voordeel van fotovoltaïsche zonne-energie evalueren. Als het fotovoltaïsche systeem voor thuisgebruik een batterij bevat, moet deze op een droge plaats worden geplaatst waar de temperatuur zelfs in de wintermaanden niet onder de 0 °C daalt en in de zomer niet boven de 30 °C komt. Idealiter zou de batterij nog steeds in de oplaadmodus van 30-90% moeten zijn.

10. Het juiste moment om een ​​pauze te nemen

Het slechtste weer met bijna nulproductie is ook een van de mogelijke (misschien zelfs ideale) periodes die u in overleg en met hulp van een professional kunt gebruiken voor diagnose en preventief onderhoud.

gerelateerde artikelen

Bron: tijdschrift Receptář

admin/ author of the article

Ik ben een getalenteerde en creatieve journalist, gespecialiseerd in het schrijven van artikelen. Mijn taak is om verschillende onderwerpen te onderzoeken, interviews af te nemen, gegevens te analyseren en hoogwaardige inhoud te creëren die de aandacht van lezers trekt en hen inspireert tot nadenken en actie

Loading...
Leomolenaar